"Almanya, Türkiye'ye silah satışını 11 kez reddetti"

"Almanya, Türkiye'ye silah satışını 11 kez reddetti"

Gerekçede 'silahların halka karşı kullanılması' iddiası yer aldı.

Alman hükümetinin Türkiye'ye 2016'nın başından beri 11 kez silah satışı gerçekleştirmeyi reddettiği ortaya çıktı. Bu bilgiye Alman Ekonomi Bakanlığı'nın Sol Parti Milletvekili Jan van Aken'ın verdiği soru önergesinde yer verildi.

DW'nin Alman Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği yanıta dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin hafif silahlar, cephanelik ve diğer silahlanma malzemelerine ilişkin Türkiye'den gelen başvuruların geri çevrildiği belirtildi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Matthias Machining tarafından soru önergesine verilen yanıtta Türkiye'deki insan hakları durumunun silah satışının gerçekleşmemesi kararında önemli rol oynadığı iddia edildi. Yanıtta Alman hükümetinin, Türkiye'deki darbe girişiminden bu yana silahların halka karşı kullanılmasından endişe ettiği ileri sürüldü.

Önceki sene Alman üretimi MILAN anti tank silahlarının PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG tarafınan kullanıldığı ortaya çıkmış ve bir takım görseller paylaşılmıştı.

Alman hükümeti NATO ve AB üyesi ülkelere silah satışı yapılmasına genellikle onay veriyor. Dolayısıyla NATO üyesi olan Türkiye'ye silah ihracatının kısıtlanması nadir rastlanan bir durum.

Almanya kime silah satıyor?

Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeler arasında ilk sırada bir milyar Euro değerinde firkateyn alan Cezayir bulunuyor. Suudi Arabistan 484 milyon Euro, Güney Kore 205 milyon Euro ve Birleşik Arap Emirlikleri 85 milyon Euro değerinde silah alımı ile listenin ön sıralarında yer alan ve AB ve NATO üyesi olmayan ülkeler.

Almanya, Cezayir ve Suudi Arabistan gibi baskıcı yönetimlere sahip ülkere silah satışını durdurmadı. Ancak Türkiye'ye yönelik fiili yaptırımın, yapılan açıklamaların aksine 'küresel sisteme bağlılığın sona ermesi' endişesi ile uygulamaya konduğu ifade ediliyor.

Kaynak: DW, Amerika'nın Sesi, Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.