Buhari'den Cameron'a Cevap: Alacaklarımızı Verin

Buhari'den Cameron'a Cevap: Alacaklarımızı Verin

İngiltere Başbakanı Cameron'ın Nijerya ve Afganistan için "Dünyanın en yolsuz iki ülkesi" ifadelerine Nijerya Devlet Başkanı Buhari'den yanıt geldi.

"Yolsuzluğun çok olduğu bazı ülkelerin liderleri Britanya'ya geliyor. Nijerya ve Afganistan, muhtemelen dünyanın en yolsuz iki ülkesi..."

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu sözleri, 10 Mayıs Salı günü Buckingham Sarayı'ndaki bir resepsiyonda Kraliçe II. Elizabeth ile yaptığı ayaküstü sohbette kaydedildi.

Sohbette Cameron, Kraliçe'ye 11 Mayıs'ta başlayan ve iki gün sürecek Londra'daki Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi hakkında bilgi veriyordu ve konuşmasında Nijerya ile Afganistan'ı dünyanın en yolsuz iki ülkesi olarak niteledi.

Dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve 70 ülkenin liderlerinin katıldığı Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'nin başlamasıyla birlikte, Cameron'ın bu sözleri Nijerye Devlet Başkanı Muhammed Buhari'ye soruldu. 

"Özür beklemiyorum"

Buhari, zirvenin açılışının gerçekleştirildiği panelde, Cameron'ın sözleriyle ilgili soruya, "Özür beklemiyorum, alacaklarımızı versinler yeter" diye yanıt verdi. Buhari şöyle devam etti:

"Hiç kimseden özür talep etmeyeceğim. İsteğim İngiltere'den alacaklarımızın bize geri dönmesi. (Alkışlar) Sizlere rezil bir Nijeryalı idareciden bahsetmiştim. Bütün banka hesaplarını ve mal varlığını arkasında bırakarak Britanya'yı kadın kılığında terk etmek zorunda kalmıştı. Britanya bu varlıkları bize iade edecekti. Bizim sorduğumuz bu. Özür ne işime yarar ki, bana somut bir şeyler lazım."

'Rezil Nijeryalı idareci' kimdi?



Diepreye Alamieyeseigha, 2013'te Nijerya'nın eski devlet başkanı Goodluck Jonathan tarafından affedildi.​

Nijerya'nın lideri Buhari'nin Cameron'ın sözlerine verdiği yanıtta bahsettiği 'rezil idareci' ülkenin Bayelsa Eyaleti'nin eski valisi Diepreye Alamieyeseigha.

Devlet kasasından milyonlarca dolar çalmaktan hüküm giyen Alamieyeseigha, 2005'te Londra'da yakalanmıştı. Kefaretle serbest bırakılan ve mahkeme huzuruna çıkmayan Alamieyeseigha, elbise giyerek Nijerya'ya kaçmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.