Erdoğan: Askeri Başika'dan çekmeyeceğiz

Erdoğan: Askeri Başika'dan çekmeyeceğiz

Erdoğan Türk askerlerinin Musul'a muharip değil eğitimci olarak gittiğini vurgulayarak, "Bunu geri çekmek gibi bir şey şu an için söz konusu değil" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk askerlerinin Başika'ya eğitimci olarak gittiğini vurguladı ve geri çekilmelerinin söz konusu olmadığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç ve Konsey Üyesi Bakir İzzetbegoviç ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Musul'daki Türk askeri varlığı ve Rusya'nın bu konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşıması ile ilgili soruya Erdoğan, "Musul meselesinde bildiğiniz gibi buraya Türk askerinin gitmesi aslında 2002 yılında olan bir harekettir ve bu hareketten sonra da 2014'te merkezi yönetim Haydar Abadi'nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim noktasında talepleri olmuştur, gerek asker, gerek polis olarak" cevabını verdi. 

Türkiye'den giden askerlerin muharip olarak değil, eğitimci olarak Musul'a gittiğini vurgulayan Erdoğan, "Şu anda orada gerek Başika'da gerekse kamp yerinde yaptıkları iş eğitimdir. Bu eğitimi veren askerlerimizin eğitim verdikleri Peşmerge sayısına, miktarına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır. Bunu geri çekmek söz konusu değil" diye konuştu. 

Erdoğan, Türkiye, Amerika ve Kuzey Irak'ın 21 Aralık'ta üçlü bir toplantı gerçekleştireceğini ve bu toplantıda bölgesel ve genel konuların ele alınacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları kaydetti:

"Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gitmesi ne adına? O ayrı bir sorudur. Bir defa Rusya Federasyonu burada taraf değildir, ne adına gidiyor o da ayrı bir konu. Türkiye olarak bizler oradan verilen cevabı şu an gördük. Nitekim Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu müracaatı bildiğiniz gibi reddetti. Bundan sonraki süreçte ne olur, onu da izlemeye devam ederiz.  Ama biz Türkiye olarak şu anda dünyada, özellikle bölgedeki gelişmelerde koalisyon güçleriyle müşterek hareket alanını kendimize seçmiş bulunuyoruz ve talep edilmeyen bir yerde biz yokuz. Her talep edilen veya eden ülkeye de olumlu cevap vermeye kimse mecbur değildir. Ama bizim bir özelliğimiz var, nedir bu? Bizim bir tarafta 911 kilometre Suriye ile sınırımız var, bu bizim için hayati önem ifade etmektedir. Öbür tarafta yaklaşık 390 km Irak'la sınırımız var, bu da bizim için hayati önem ifade etmektedir. Rusya Federasyonu'nun bu ülkelerle bir sınırı mı var?"

Türkiye olarak gerilimden yana olmayacaklarının altını çizen Erdoğan, konuşmasını, "Sabırlı olacağız ve bu sabırlı yaklaşım, inanıyorum ki diplomatik ilişkilerimizi güçlü hale getirecektir. Belki yeniden inşasına vesile olacaktır" diye tamamladı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.