Kutlu Doğum Haftası ertelendi

Kutlu Doğum Haftası ertelendi

Önceki yıllarda 14-20 Nisan tarihleri arasına gerçekleştirilen etkinlikler, referandum sonrasına ertelendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk getirildiği tartışmaları nedeniyle her yıl 14-20 Nisan haftasına sabitlenen Kutlu Doğum Haftası’nın tarihlerini değiştirdi. Kutlu Doğum Haftası, bu yıl 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumundan bir gün sonra başlayacak.

Haberde, “Tarih değişikliğinin anayasa değişikliği referandumunun 16 Nisan’da yapılacak olmasına dayandırıldığı öğrenildi” ifadeleri kullanıldı.

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın genelgesinde 23 Nisan’da hiçbir etkinliğin yapılmaması talimatı da yer aldı.

Kutlu doğum etkinliklerine tepki

Hz. Muhammed’in doğum günü Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1989 yılından bu yana her yıl Kutlu Doğum Haftası adı altında kutlanıyor. 1989 ile 2008 yılları arasında Diyanet, Kutlu Doğum Haftası’nı ‘hicri takvime göre Mevlit kandiline tesadüf eden tarihlerde’ kutladı. Sonrasında Kutlu Doğum Haftası’nın 2008 yılından itibaren 14-20 Nisan tarihlerinde kutlanması kararı alındı.

Birçok Müslüman ilim adamı, İslam'da doğum günü kutlama gibi bir geleneğin olmadığını ve Kutlu Doğum etkinliklerinin dinde sonradan 'icat edilen' bir olgu olduğunu ileri sürerek bu kutlamalara karşı çıkıyor. 

Öte yandan bir çok Müslüman sosyal medya kullanıcı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın aldığı bu karara tepkilerini gösterek, kutsal kitapları olan Kur'an'dan bir ayeti paylaştılar:

"...Uydurdukları ruhbanlığa gelince, onu biz yazmadık. Fakat kendileri Allah rızasını kazanmak için yaptılar. Ama buna da gereği gibi uymadılar. Biz de onlardan iman edenlere mükâfatlarını verdik. İçlerinden çoğu da yoldan çıkmışlardır" 

Hristiyanların, dinlerinde olmamasına rağmen 'ruhbanlığı' ortaya attıklarını ancak buna da gerektiği gibi uymadıklarını ifade eden kullanıcılar, alınan kararı bu duruma benzettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.