Rusya'nın 'Sanal' Propaganda Savaşı

Rusya'nın 'Sanal' Propaganda Savaşı

Suriyeli muhaliflerin kimyasal silah elde ettiği iddiası, bir oyundan alından görüntü ile desteklenince sosyal medya için kullanışlı bir malzeme ortaya çıktı.

Şehir savaşlarının yeni varyantlarla karşımıza çıktığı ve şiddetin derece derece arttığı Suriye krizi, tarafların medyada birbirlerine karşı geliştirdiği propaganda savaşının 'sınırlarını zorladığı' bir sahne olmaya da devam ediyor. 

Bu krize sonradan fiili olarak müdahil olan Rusya, uluslararası politika uzmanlarının yabancı olmadıkları bir 'yıldırma' stratejisine sahip. Sovyetler döneminde devraldığı bu stratejiyi -özellikle- Kafkasya'da uygulamaya sokan ve konvensiyonel savaşın hedefini halkların direncini kırma amacına özgüyen Ruslar, bu nedenle Batılı dindaşları tarafından dahi 'nefret edilen' bir güç haline geldi. 

Propaganda cephesinde ise Rusya, Batılı rakipleri tarafından 'Komünist gelenekten kalma ölçüsüz ve üzerinde çok fazla düşünülmeyen bir medya ağına' sahip olduğu suçlamalarına maruz kalıyor. 

Rusya’nın İngiltere Konsolosluğu'na ait resmi Twitter hesabından Suriye ile ilgili paylaştığı bir haber sosyal medyada gündem konusu oldu ve Rusya'nın propaganda araçları yine iğneleyici ve alaycı sözlerin hedefi haline geldi. 


Rusya’nın İngiltere Konsolosluğuna ait resmi Twitter hesabında, "Aşırılar Halep yakınında birkaç kimyasal silah kamyonu teslim aldı" deniliyor.

Tweet’te alay konusu olup Rusya’nın ölçüsüz propaganda makinesini gülünç duruma düşüren detay ise kullanılan resimdi. Suriyeli muhaliflerin kimyasal silahlara ulaştığı iddia edilen tweet'te, "Aşırılar Halep yakınında birkaç kimyasal silah kamyonu teslim aldı" deniliyor ve 2003 yılında ABD de geliştirilen bir bilgisayar oyununa ait resim kullanılıyordu. Oyun piyasaya sürüldüğü yıllarda çok popüler bir savaş strateji oyunu olan Command Conquer Generals adlı bir oyun.

Rusya'nın sosyal medyada alay malzemesi olması yakın dönemde ilk defa yaşanmıyor. Daha önceleri Türkiye aleyhinde IŞİD’den petrol aldığını iddia eden Rusya, bu iddiasını desteklemek için bir takım haritalar üzerinden petrolün geçtiği güzergâhı göstermeye çalışmış ancak 'küresel propaganda makinesi' güzergâhı yanlışlıkla ittifak halinde bulunduğu PKK bölgesinden geçirmişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.