İran 'Çocuk Askerleri' Suriye'de Kullanmak İstiyor

İran 'Çocuk Askerleri' Suriye'de Kullanmak İstiyor

İran'ın devlet televizyonu, çocukları Suriye'de savaşmaya teşvik eden videolar yayınlamaya başladı:  "Şehadet Kefenimi Giyiyorum"

İran rejimi Şam'daki müttefiklerini desteklemek amacıyla kendi askeri 'danışmanlarını', İran Devrim Muhafızları Ordusu (İDMO) birliklerini, Lübnan, Irak ve Afganistan'dan getirerek organize ettiği Şii milisleri Suriye'de konuşlandırmıştı. Ve görünen o ki İran, şimdi de kendi çocuklarını acemi birlik olarak bölgeye transfer ediyor.

İran devlet kanalında çocukları Suriye'deki savaşa teşvik eden ve asıl amacın Kudüs olduğu belirtilen müzikal -"Bu yolda şehadete hazır" adlı- bir video yayınlandı. Klibin farklı dillere çevirisini yapan sürgündeki muhalif grup İran Ulusal Direniş Konseyi (İUDK), bunun İran'ın 1980-88 yılları arasında Irak ile savaşında yaptıklarının kalıntıları olduğunu söyledi.

İUDK bahsi geçen videonun, -üyeleri genç gönüllülerden oluşan- rejim paramiliteri propaganda grubu Basij tarafından hazırlandığını belirtti. İDMO'ya bağlı Basij, çekişmeli geçen 2009 seçimlerinin ardından tecavüz ve zorbalıkları ile meşhur bir grup.


Klipte, çocuklara şu dizelerle hitap ediliyor:

"Liderlerimin emri üzerine, hazırım hayatımı feda etmeye. Hedef sadece Irak ve Suriye değil. Benim yolum kutsal mabede, benim yolum ancak Kudüs'e."

"Ülkemden ayrılmak üzmüyor beni; ben ancak bu yol üzere giydim şehadet kefenimi. ... Yürüyeceğim Meşhed'ten Şam'a yalınayak. Kutsal mabede akın eden kuşlar gibiyim."

İUDK, 'lider' söyleminden kastın Ayetullah Ali Hamaney, 'kutsal mabed' in ise Suriye'deki saygı gösterilen Şii yerleşim yerleri olduğunu söyledi. Meşhed ise İran'ın kuzeydoğusunda bir şehir.

Suriye'de Beşar Esed'i desteklemek adına Lübnan merkezli Hizbullah, İran destekli Irak ve  Afgan Şii milisleri Suriye'de bulunuyor. İddialara göre bunların içinde yer alan İran nüfusuna kayıtlı olmayan Afgan Şii milisler, savaşmadığı takdirde sürgün edilmek ya da hapsedilmek ile tehdit ediliyor.


İran-Irak Savaşı'nda görev alan bir İranlı çocuk asker

Rejim bağlantılı Mehr News Ajansı, geçtiğimiz ayın başında Suriye ve Irak'ta savaşta ölen ve aynı üniversitede öğrenci olan en az 30 Basij üyesinin olduğunu rapor etti.

Resmi kaynaklara göre, Saddam Hüseyin ile savaşırken binlerce çocuk Basij tarafından cephede mayın tarlalarını bedenleri ile temizleme gibi görevlerde yer aldı.

Kuzey Carolina Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Charles Kurzman'a göre İran'ın savaştaki kaybı 155,000-750,000 gibi geniş bir rakam aralığında. Basij'e göre ise savaşta ölenlerin yaklaşık 1/3'ü 15-19 yaşındaydı ve diğer 1/3'ü ise 14 yaşından daha küçüktü.

Patrick Goodenough tarafından kaleme alınan bu haber, Sümeyye Polat tarafından Mepa News için tercüme edilmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.