Petrol fiyatları önümüzdeki yıl da düşebilir

Petrol fiyatları önümüzdeki yıl da düşebilir

Fiyatların 20 dolara kadar düşebileceğini belirten analistler var

Fiyatlardaki son hızlı düşüşün ardından petrol piyasası istikrar kazanmaya başladı. Brent tipi kaliteli ham petrolün varil fiyatı 41 dolara kadar yükseldi. Arz fazlasının eritilemeyeceği haberleri üzerine varil fiyatı yüzde 5,6 oranında düşerek 40 dolar 60 sente kadar gerilemişti. 

Dünya Bankası önümüzdeki yıl ihracatçı ülkelerin yüzünün güleceğini ve varil fiyatının ortalama 51 dolar olacağını tahmin ediyor. 2015 yılı için ortalama 52 dolarlık varil fiyatı hedeflenmekteydi.

 

Commerzbank'ın hammadde uzmanı Eugen Weinberg bu tahmine katılmıyor. OPEC'in üretimi düşürmeme kararından sonra varil fiyatının sanıldığından daha uzun bir süre düşük kalacağını söyleyen Weinberg, “uzun vadeli ucuzluktan sadece OPEC üyesi ülkeler değil, Rusya, Meksika ve Norveç gibi bağımsız ihracatçılar da olumsuz etkilenecek” diyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da 40 dolar/varil seviyesine gerileyen petrol fiyatının 2016 yılında yükseliş trendine gireceğini öngörmek için çok fazla neden olmadığını söyledi.

Birol, CNBC’ye yaptığı açıklamada, “2016 yılı fiyatların düşmeye devam ettiği bir yıl olabilir” diye konuştu.

Ajansın yıllık raporunda, ‘Petrolün ucuz kalması tüketici açısından sevindirici olabilir. Ancak petrol üretimi için gerekli yatırımların ertelenme riski ve üretim maliyeti düşük olan Ortadoğu ülkelerine olan bağımlılığın artması söz konusu olabilir', deniyor.

20 DOLARA BİLE DÜŞEBİLİR

Varil fiyatının daha büyük baskı altına girebileceğini öne süren uzmanlar da var. Energy Aspects adlı analiz şirketi ‘piyasadaki beklentilerin azami kötümserliğe döndüğünü ve fiyatın 20 dolara kadar gerileyebileceğini' bildirmişti.

Deutsche Welle'nin haberine göre Londra'daki danışma şirketi IHS'in analiz uzmanlarından Spencer Welch, bir sorusu üzerine, “Petrolün daha da ucuzlama riski ortadan kalkmadı. Ancak varil fiyatı 20 dolara inerse petrol arzı düşer ve fiyat yeniden artmaya başlar” dedi.

EKONOMİK SIKINTIYA GİRECEK ÜLKELER

Uluslararası Para Fonu(IMF), ucuzluğun ekonomik sıkıntıya sürükleyeceği ülkeler arasında Venezüella, Irak ve Nijerya'yı da sayıyor.

İhracat gelirlerinin büyük kısmını petrol ve doğalgazdan elde eden Rusya'nın da fiyatların düşüşünden çok kötü etkileneceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.