Taliban 'Mansuri' operasyonunu başlattı

Taliban 'Mansuri' operasyonunu başlattı

Operasyona bir 'drone' saldırısı sonucu öldürülen eski lider Molla Ahtar Muhammed Mansur’un ismi verildi.

Afganistan İslam Emirliği (Taliban), bahar harekatının başladığını duyurarak operasyona Mayıs 2016’ da Amerika tarafından bir 'drone' saldırısı sonucu öldürülen emir Molla Ahtar Muhammed Mansur’un ismini verdi. Taliban, daha önce yapılmış bahar harekatları gibi bu askeri operasyonunda Afgan güçlerinin yanı sıra yabancı güçlere karşı yapılacağını açıkladı. Ayrıca Taliban, düşmanlardan arındırılmış bölgelerde denetimin sağlanacağını da duyurdu.

Resmi sitesi 'Cihadın Sesi' üzerinden bazı açıklamalarda bulunan Taliban, ‘’Bahar harekatı Mansuri operasyonunun başladığını’’ ilan etti.

"Sosyal hizmetlere ve adalete önem verilecek"

Açıklamada, "Mansur’un liderliğinde, Taliban’ın bir çok zaferler kazandığını, hırsızlara, eşkıyalara ve kafirlere karşı ciddi mücadeleler verildiğini, çeşitli isyanların ve planların engellendiğini, siyasi ve sosyal alanlarda öne çıkmış ülkeye zarar veren veya vermeye çalışan yabancı güçleri bozguna uğratarak pek çok gurur verici aşamaların elde edildiği" vurgulandı.

Önceki yıllarda olduğu gibi Taliban gelecek yılın bahar harekatının hedeflerinden de bahsetti. Taliban özellikle sosyal, adalet ve gelişme mekanizmalarının kurulmasına önem verileceğini kurumların inşa edileceğini ve İslam’ın yayılması için çalışılacağını söyledi.

Taliban Mart 2017 sonlarından itibaren Afganistan da bulunan yaklaşık 400 kontrolsüz bölgenin 211 tanesinin kendi kontrollerine alındığını iddia etti.

Taliban askeri olarak kontrolün kendilerinde olmadığı bölgelerde düşmanın hedef alınarak aralıksız saldırılarla taciz edileceğini gerektiğinde öldürüleceğini yada bölgenin kendi himayelerine geçirileceğini söyledi.

"Siviller askeri hedeflerden uzak durmalı"

Aynı zamanda yapılan Mansuri operasyonunun yabancı güçlere, askeri ve istihbarat alt yapılarına yada Afgan güvenlik güçlerine karşı olacağını vurguladı.

Geçmişte yaptıkları gibi Taliban, dönüşümlü saldırılar, gerilla savaş taktiği ve bubi tuzaklamalarıyla yabancı ve yerel güçlere karşı savaşacağını söyledi.

Taliban aynı zamanda sivillere düşman üslerinden, askeri ve istihbarat personellerinden söz konusu sivil kayıplarının yaşanmaması için uzak durmaları konusunda çağrıda bulundu. Ayrıca sivillerden her fırsatta kendilerine yardım etmelerini istedi.

Taliban’ın yıllık bahar harekatı duyurusu bir propaganda olarak görünse de Taliban’ın askeri ve siyasi operasyonları, belirttiği hedeflere bağlı kaldığını gösteriyor. Geçen yıl Taliban ülkenin dört bir yanında ki düşmanlarına karşı geniş çaplı saldırılar başlatacağını söylemişti. Geçen yıl ki saldırılar süresince Taliban altı eyalet merkezine baskı uygulayarak o bölgeleri ele geçirmişti. Sadece geçen hafta, Taliban Belh eyaletinde bulunan bir Afgan karargahına girmiş ve 140 kişiden fazla Afgan askerini öldürmüştü.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.