Kültür Devrimi'nden Geriye Ne Kaldı?

Kültür Devrimi'nden Geriye Ne Kaldı?

Kültür Devrimi eski olan her şeye karşı çıktı. Geleneksel Çin kültürünün yerini Mao’nun fikirleri alacaktı. Ama geriye sadece turistleri sevindiren işler kaldı.

Kültür Devrimi zamanı tüm Çin’de afişler ve duvar ilanları göze çarpıyordu. Amaç ‘yeni çağ, yeni insan’ propagandasını yaymaktı. O afişlerin çoğu günümüze kadar kalmayı başardı.

Tüm dillerde Mao kitabı

Kültür Devrimi’nin en önemli propaganda araçlarından biri de Mao’nun sözlerinin bir derlemesi olan 'kırmızı kitap'tı. Kitabın milyonlarca baskısı, sadece Çin’e değil tüm dünyada dağıtıldı. Dönemin devrim kadroları için bu kitap "kızıl fener olarak emekçilerin kızıl yüreğini aydınlatacak ve onlara kızıl çizginin yolunu göstererek dünya devrimini" başlatacaktı.

Afişler, düğmeler ve kitaplar yeterli değildi. Aynı zamanda yüz binlerce Mao büstü de yapıldı. Büstüyle yetinmeyenler için gerçek boyutlardaki porselen Mao heykelleri de vardı.

Aranan kolleksiyon parçaları

Kültür Devrimi’nin üzerinden 50 yıl geçti. O dönemi yaşayan çoğu insan için travmatik zamanlardı. Çin Devrimi'nin ruhunu yeniden canlandırma adına başlatılan hareket, bugün sadece kolleksiyoncuları memnun eden bir konu.

Pekin’deki sokak satıcıları da Kültür Devrimi’nden kalma afişler ve duvar gazetelerinin Batı'dan gelen kolleksiyoncular ve turistler tarafından büyük ilgi gördüğünü çok iyi biliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.