Güney Kore'nin yeni cumhurbaşkanı: 'Pyongyang yanlısı bir solcu'

Güney Kore'nin yeni cumhurbaşkanı: 'Pyongyang yanlısı bir solcu'

Moon, "Beni desteklemeyenlerin bile cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

Güney Kore'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası, ilk sonuçlara göre rakiplerine fark atan Moon Jae-In zaferini ilan etti. Kuzey Kore'yle yakınlaşmayı savunan Moon Jae-In, ABD'nin ülkesinde füze savunma sistemi kurmasıı da eleştirmişti.

Moon Jae-In, başkent Seul'deki zafer konuşmasında "adil bir ülke yaratma" sözü verdi. Moon, "Beni desteklemeyenlerin bile cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

Sandık çıkış anketlerine göre Moon Jae-In, oyların yüzde 40,2'sini aldı. En yakın rakibi muhafazakâr aday Hong Joon-Pyo'nun oy oranı ise yüzde 25,2'de kaldı.

Hong Joon-Pyo seçim öncesi Moon Jae-In'i "Pyongyang yanlısı bir solcu" olarak nitelendirmişti.

Güney Kore'de seçime katılım oranı yüzde 77,2 oldu. Bu ülkede son 20 yılın en yüksek katılım oranı.

ABD Başkanı Donald Trump da Moon Jae-In'i zaferi nedeniyle kutladı.

Eski insan hakları avukatı

Yeni kurduğu Demokratik Parti'nin lideri olan 64 yaşındaki Moon Jae-In kampanyasında, mevcut Güney Kore yönetiminin tam aksine Kuzey Kore ile temasların artırılmasını vadetmişti.

Eski bir insan hakları avukatı olan Moon Jae-In'in bir diğer vaadi de ekonominin canlandırılması için 10 trilyon wonluk (yaklaşık 8,8 milyar dolar) bir ek bütçe hazırlamak.

BBC Seul Muhabiri Steve Evans'a göre Moon'un zaferi, Güney Kore ile ABD arasında gerginliğe yol açabilir.

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından Moon Jae-In'in yarın yemin ederek göreve başlaması bekleniyor.

Kuzey Koreli bir göçmenin oğlu olan Moon 1970'lerde katıldığı öğrenci eylemleri nedeniyle tutuklanmış, daha sonra Güney Kore özel kuvvetlerinde görev yapmasının ardından insan hakları avukatı olmuştu.

Cumhurbaşkanı azledilmişti

Yolsuzluk yapmakla ve görevi kötüye kullanmakla suçlanan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-Hye, Mart ayında azledilmişti.

Park Geun-hye böylece yargı kararıyla görevden alınan ilk Güney Kore lideri olmuştu.

Kaynak: BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.