Doğu Guta'da İç Çatışma Rejime Yaradı

Doğu Guta'da İç Çatışma Rejime Yaradı

Doğu Guta'da muhalif gruplar arasında yaşanan iç çatışmayı fırsata çeviren rejim, Şii milisler ile ortak düzenlediği operasyonla bölgenin güneyini ele geçirdi.

Uzun yıllardan beri muhaliflerin elinde olan güney cephesinde, Ceyşül İslam, Feylakur Rahman ve Ceyşül Fustat grupları arasında yaklaşık 3 haftadır devam eden bir iç çatışma yaşanıyor. İç çatışma nedeniyle muhalif grupların kuvvetlerini söz konusu bölgeden çektiği kaydedilirken rejim güçleri ve Şii milislerinin hiçbir çatışma yaşamadan cephede denetimi sağladığı belirtiliyor.

 

Orient Haber Ajansının Muhabiri Hadi Müneccid, Şii milislerin Doğu Guta’nın güney cephesini tamamıyla ele geçirdiğini aktardı. Bu gelişmenin, stratejik bölge Bezine'nin düşmesinden ve ardından da rejim güçlerinin yaklaşık 3 bin aileyi barındıran Deyr Asafir, Zebdin, Bala, el-Beyad, er-Rekabiyye Nevle, Huş Bezniyye, Huş el-Humsi, Haresta el-Kantara bölgelerinde kontrolü sağlamasından sonra gerçekleştiğini bildirdi.

Suriyeli aktivistler, iç çatışma nedeniyle er-Rekabiyye Nevle ve Bezine bölgelerine doğru ilerleyen Şii milislerin oluşturduğu tehdidin, birkaç gündür göç hareketlerine neden olduğunu daha önce bildirmişti. Yüzlerce sivilin bu sabah Doğu Guta’nın merkezine doğru kaçtığını kaydeden aktivistler, bazılarının el-Eşari bölgesinde çadır kurduğunu, bazılarının ise Keferbatna, Sekba ve Hamuriyye bölgelerinde yer alan caddelerde konakladığını bildirdi.

Güney cephesi rejimin kontrolüne geçmeden önce Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan birçok muhalif liderin Doğu Guta bölgesinde muhalif gruplar arasında iç çatışmanın son bulması için çeşitli girişimlerde bulunduğunu biliniyor. İç çatışmanın yüzlerce savaşçının ölümüne sebep olduğu ifade edilirken esir alınan savaşçılarda söz konusu.

Doğu Guta’da Neler Oldu?

Feylakur Rahman’ın resmi sözcüsü Vail Alvan 20 Nisan'da yaptığı açıklamada, Ceyşul İslam savaşçılarının Duma ve Şeyfuniyye bölgelerinde Feylakur Rahman’a ait noktalara saldırı düzenlediğini, Feylakur Rahman savaşçılarını zorla kontrol noktalarından dışarı çıkardığını ve söz konusu noktalarda bulunan malzemelere el koyduğunu öne sürdü.

Açıklamada Ceyşul İslam’dan bu saldırılarına son vermesi ve savaşçılarının el koyduğu malzemeleri geri getirmesi talep edildi.

Vail Alvan’inin açıklamasından sonra açıklama yayınlayan Ceyşul İslam’ın resmi sözcüsü İslam Alluş, iki taraf arasında yaşanan tartışma neticesinde Feylakur Rahman’ın esir aldığı Ceyşul İslam savaşçılarını serbest bırakmasını talep etti. Ancak Feylakur Rahman o sıralarda Ceyşul İslam’dan herhangi bir savaşçının yanlarında olmadığını iddia ediyordu.

Çatışmalar Artarak Devam Etti

24 Nisan'da Suriyeli aktivistler, Feylakur Rahman ve Ceyşül Fustat gruplarının, Doğu Guta bölgesinde yer alan Mesraba, Zemelka ve Keferbatna bölgelerinde Ceyşül İslam’a ait noktalara saldırı düzenlediğini aktardı. Saldırı sonucu Ceyşül İslam savaşçılarından 7 kişinin hayatını kaybettiği aktivistler tarafından belirtildi.

Söz konusu olaya dair açıklama yapan resmi sözcü İslam Alluş, Feylakur Rahman ve Ceyşül Fustat’ı, Doğu Guta bölgesinde Ceyşül İslam’ın komutanlarının evlerine saldırmakla suçladı.

Suriye’de etkin gruplardan Ahraruş Şam Hareketi, iç çatışmada bulunduğu iddiaları yalanlayarak böyle bir çatışmada yer almayacağını vurguladı. Ahraruş Şam’ın Meclis Konseyi üyesi Halid Ebu Enes yaptığı açıklamasında Ahraruş Şam Hareketinin kendisini Ceyşül İslam ile Feylakur Rahman ve Ceyşül Fustat arasında meydana gelen iç çatışmadan uzak tuttuğunu, çatışmanın son bulması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını vurguladı.

Rejim Doğu Guta'nın Güneyini Ele Geçirdi

Doğu Guta’da taraflar arasında çıkan anlaşmazlıkları fırsat bilen Esed rejimi, 29 Nisan'da bölge çevresinde askeri varlığını kuvvetlendirdi. Aktivistler söz konusu tarihte rejim güçleri ve Şii milislerin güney cephesine asker yığdığını ve birçok askeri aracı bölgeye çektiğini kaydetti.

7 Mayıs'ta gruplar arasında tekrar çatışma başladı. Doğu Guta’da Feylakur Rahman’nın en büyük cephesi olan Mesraba bölgesine askerlerini gönderen Ceyşül İslam, birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan şiddetli çatışmaların ardından Mesraba’da kontrolü sağladı. Daha sonra Ceyşül İslam, Hamuriyye bölgesine doğru ilerledi. Ceyşul İslam lideri Ebu Hümam el-Büvaydani, bunun savunma savaşı olduğunu savunuyordu ve Doğu Guta’nın bölünmesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini vurguluyordu.

Geçtiğimiz hafta Ceyşül İslam ve Feylakur Rahman liderleri 2 gün süren bir toplantı düzenledi. Toplantı, akan kanın durdurulmasını, en az 240 kişinin ölümüne neden olan, iki haftadır süren iç çatışmanın son bulması ve tarafların elindeki yüzlerce esirin serbest bırakılmasını hedefliyordu. Ceyşül İslam lideri Ebu Humam el-Buveydani, Masraba bölgesine hiçbir devrimci grubun girmemesi şartıyla kuvvetlerini tamamen çekeceği sözünü vermişti.

Bu sabah gruplar arasındaki çatışmadan yararlanan Esed rejimi, Bezine, Deyr Asafir, Zebdin, Bala, el-Beyad, er-Rekabiyye Nevle, Huş Bezniyye, Huş el-Humsi, Haresta el-Kantara bölgelerini ele geçirerek güney cephesine tamamıyla hakim oldu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.