İklim Değişikliği Savaş Nedeni mi?

İklim Değişikliği Savaş Nedeni mi?

Yeni bir rapora göre iklim değişikliğinin neden olacağı seller en fazla dünyadaki yoksul kesimi etkileyecek.

Christian Aid’den Alison Doig, sellerden 1 milyar kişinin etkileneceğini, ancak bunlar arasında da en zor duruma düşeceklerin en yoksul kesimden olacağını söyledi.

Merkezi Londra’da olan kurumun araştırmasına göre 2060 yılına iklim değişikliğinin getirdiği yükselen deniz seviyelerinin yol açtığı seller düşük rakımlı kentlerde yaşayan 1 milyar kişiyi etkileyecek. Bu kentlerin çoğu Asya’da ancak Amerika’da da Miami kenti risk altında.

 

Doig, varlıklı ülkelerin halklarının uğrayacağı zararın görmezden gelinmemesi gerektiğini belirtse de, asıl zarar göreceklerin yoksul ülke vatandaşları olacağını vurguluyor.

Varlıklı ülkelerde yaşayanların büyük risk altında olmalarına rağmen evlerini taşıma, yükseltme ya da çevreye barikat koyma gibi seçenekleri olduğunu söyleyen uzman, bu kişilerin ayrıca sigortası bulunduğuna dikkat çekiyor. Doig, “Kalküta ya da Dakka’da yaşayanarın sigortası yok. Çok az imkana sahipler ve felaket vurduğunda hayatta kalmayı başarsalar bile her şeylerini kaybedecekler” diyor.


Raporda özellikle Hindistan’ın Kalküta ve Bangladeş’in Dakka gibi megakentlerine yer veriliyor. Bu kentlerin yanısıra Çin’in, Endonezya’nın ve Filipinler’in kıyı kentleri de büyük risk altında.


Batı Afrika’da bazı kentlerin durumu da endişe yaratıyor. Nijerya’nın Lagos kenti ve Fildişi Sahili’nin ticari merkezi olan Abidjan özellikle öne çıkıyor. Kent sakinleri gıda, su ve yakıt konusunda, kırsala göre daha dışa bağımlı konumda. Bu da kentlilerin kıtlıklara ve insani krizlere karşı daha kötü konumda olması anlamına geliyor.

Böyle durumlarda artan fiyatların ayaklanmalara yol açma olasılığı da kaygı konusu.


Güvenlik uzmanları yıllardır iklim değişikliği ve siyasi istikrarsızlık konusunu inceliyor.


CIA Başkanı John Brennan, geçen yıl Washington’da yaptığı bir konuşmada, birkaç bölgede birden azalacak hasadın gıda fiyatlarında patlama yaratmasının zaten hassas olan Afrika ve Ortadoğu’daki istikrara büyük zarar verebileceği uyarısında bulundu.


Bu araştırmalar susuzluk ve diğer doğal felaketlerin göç ve kaynaklar üzerinde artan rekabete yol açacağını ve toplum içinde çatışmaya yol açabileceğini öngörüyor. Bazı uzmanlar Suriye’de süren savaşı başlatan etmenlerden birinin kuraklık olduğuna dikkat çekiyor.


Ancak Londra Üniversitesi Risk ve Felaketleri İndirgeme Enstitüsü’nden Ilan Kelman, iklim değişikliği ve savaşlar arasındaki bağlantının çok belirgin olmadığını söylüyor.

Uzman, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, geniş araştırmalar sonucunda iklim değişikliğinin kesin bir neden olduğunu söyleyemeyeceklerini belirterek, “Açıkçası iklim değişikliği ne savaşa ne de barışa neden olur” diyor.

Kelman, iklim değişikliğinden kaynaklanan doğal afetlerin Suriye’de olduğu gibi çatışmaları tetikleyebileceğini ancak ülkelerdeki genel siyasi durumun göz ardı edilemeyeceğini belirtiyor.


Yağışlarda azalma, kuraklık, kente ani göç gibi etmenlerin çatışma başlatabileceğini söyleyen Kelman, buna rağmen bunların acımasız diktatörlerin onlarca yıl süren yönetimlerinden ve bu ülkelerdeki insanların hayatlarını kazanacak durumda olmamasından bağımsız olarak ele alınamayacağını vurguluyor.


Christian Aid’in raporunun yazarlarından Doig, sel ve diğer iklim kaynaklı felaketlerin derinde yatan nedenlerden olmasa da olayları tetikleyebileceğine katılıyor. Doig “Eğer bir kriz varsa, siyasi istikrarsızlık varsa, bunlar ülkelerdeki durumu daha da kötüleştiriyor. Var olan sorunlar katlanarak artıyor “diyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.