Afgan Ulusal Ordusu'na ait araçlar Irak'ta ne arıyor?

Afgan Ulusal Ordusu'na ait araçlar Irak'ta ne arıyor?

Afgan Ulusal Ordusu'na hibe edilen ve bu ordunun logosunu taşıyan pikap türü araçların Musul'da görüntülenmesi şaşkınlığa yol açtı.

Batılı gazeteciler, Afganistan ve Irak'taki savaş sahalarının birbirine benzerliğini ısrarla vurgular ve bu bölgelerde vakit geçirildiği zaman, hangi ülkede olduğunuzu unutabileceğinizi ifade ederler. Musul'u IŞİD'den ele geçirmek için düzenlenen saldırı devam ederken, bölgede bulunan gazeteci Courtney Body, benzerliğin bu kadar ileri gidemeyeceğini düşünmesine ve oldukça şaşırmasına neden olan bir şey farketti.

10 Mayıs'ta Musul yakınlarında bir kontrol noktasında duran Body'nin dikkatini, geçmekte olan Irak konvoyunda oldukça tuhaf bir şey çekti. Afgan Ulusal Ordusu'na hibe edilmiş olan pikaplar... Afgan Ulusal Ordusu'nun bilindik işaretini taşıyan Ford Ranger araçlar, Irak'ta ABD desteğiyle IŞİD'e karşı savaşan Irak ordusu ve Şii güçlerce kullanılmaktaydı.


Afgan Ulusal Ordusu logosu

Afganistan'da da uzun süre bulunmuş olan gazeteci, Afgan Ulusal Ordusu'nun sıklıkla kullandığı logoyu farketmekte zorlanmadı. Bir an için aslında nerede olduğu hususunda çelişkiye düştüğünü belirten Courtney Body, Afganistan'da bulunması gereken bu aracın nasıl Musul'a geldiği sorusunu da kendi kendine sorduğunu dile getirdi. ABD'nin, IŞİD ile savaş argümanıyla, bazıları terör örgütü ilan edilmiş birçok gruba askeri ekipman sağladığı biliniyor. Irak ordusu ve Şii milislerin yanı sıra ABD, YPG gibi grupları ağır silah ve askeri araçlarla destekliyor.

Body, söz konusu aracın MRAP olarak adlandırılan ağır zırhlı iki askeri araçla beraber seyretmekte olduğunu ifade ediyor. Gazeteci, Irak ordusu yetkililerine ait olduğunu belirtecek bir ize sahip olmayan ancak içerisindeki kişilerin Irak ordusu üniforması giydiği aracın fotoğraflarını çekmeyi başarabilmiş.



Daha önce de Afgan Ulusal Ordusu'na ait araçların Irak'ta görüldüğüne dair söylemler bulunmaktaydı. Afganistan'a bu araçları hibe eden ABD yetkilileri, söz konusu araçların tamamının Afganistan'a yönlendirildiğini ve ülke dışına gönderilen bir aracın olmadığını belirtiyor. ABD ordusunun eski bir basın açıklamasına göre, 2011 yılında Afganistan'a gönderilmiş olan 31 bin pikap bulunuyordu ve 2012 yılında bunlara ek olarak 10 bin aracın daha teslimi planlanmaktaydı. Araçların İran yoluyla Afganistan'dan Irak'a ulaştırıldığı iddiası, "bu araçlar Irak'ta ne arıyor?" sorusuna doğruluğu kesin olmasa da bir cevap olur nitelikte.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.