Alman meclisi İncirlik'ten çekilmeyi oylayacak

Alman meclisi İncirlik'ten çekilmeyi oylayacak

Alman meclisinin oturumunda Yeşiller ve Sol Parti’nin İncirlik’ten askerlerin çekilmesini talep eden önergesi tartışıldı.

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan İncirlik krizi, Alman federal meclisinin gündemindeydi. Oturumda muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti'nin sunduğu ve Alman askerlerinin İncirlik Hava Üssü'nden derhal çekilmesinin talep edildiği önerge tartışıldı. Oylamaya sunulmayan önerge Dışişleri Komisyonu’na gönderildi.

İktidar partilerinden Hristiyan Birlik (CDU/CSU) grubu adına konuşan Roderich Kiesewetter, önergeyi oylamayı reddettiklerini belirterek, Alman askerlerinin İncirlik Üssü'nden hemen çekilmesinin "ne Avrupa'nın ne de Almanya'nın çıkarlarına” uygun olacağını söyledi. 

NATO üyesi olan Türkiye'de yaşanan gelişmeleri de eleştiren Kiesewetter, "Türkiye'de halen yaşanmakta olan gelişmelerin ülkeyi demokratikleştirmek yerine NATO değerlerinden uzaklaştırdığını” da sözlerine ekledi.

Sicilya, Kıbrıs, Ürdün ve Katar'daki üslerin gündeme geldiğini belirten Kiesewetter, Alman hükümetinin Ürdün seçeneği üzerinde durduğuna işaret etti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) grubu adına konuşan Rolf Mützenich ise iki NATO üyesi ülke arasında yaşanan bu gerilimin "NATO tarihte başka örneğinin” bulunmadığını belirterek, Türkiye'nin izlediği tutumu eleştirdi.

Alman meclisi Yeşiller grubu adına konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth ise federal ordunun "parlamento ordusu” olduğunu belirterek, vekillerin İncirlik'i ziyaret edememesinin "kabul edilemez” olduğunu vurguladı. 

Sol Parti Grup Başkanı Dietmar Bartsch da, vekillere ziyaret izni verilmemesini "kabul edilemez” olarak nitelendirdi. Ancak Sol Parti, Alman askerlerinin IŞİD'e karşı mücadele yürüten uluslararası koalisyonda yer almasına karşı çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.