"Mahmut Abbas Filistin topraklarını takas edecek"

"Mahmut Abbas Filistin topraklarını takas edecek"

Donald Trump'ın İsrail ziyaretinde Mahmut Abbas'ın, Filistin topraklarından bir kısmının takası planını sunacağı iddia edildi.

Middle East Eye​ kaynaklarının belirttiğine göre Mahmut Abbas, Filistinlilerin kendilerine ait toprakların yüzde 6.5'inden vazgeçmesini öngören bir planı ABD Devlet Başkanı Donald Trump'a sunacak. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne yakın bir yetkilinin ifadesine göre plan Kudüs'ü hariç tutacak. Bu planın 2008 yılında Ehud Olmert'in sunduğu barış planıyla benzerlikler taşıdığı ifade ediliyor.

"Sunulacak plan halkın görüşünden kopuk"

Söz konusu yetkili "Filistin tarafının Trump ile görüşme sırasında Filistin halkının çoğunluğunun fikrinden uzak bir planı sunacağını" belirtti. Bundan önceki görüşmelerde Filistin tarafı toprakların yüzde 1.9'undan vazgeçmeyi öngörüyordu. Bu oran yaklaşık olarak üçe katlanmış şekilde yeniden bir teklif olarak sunulacak.

Mahmut Abbas 2008 yılındaki başarısız olan barış görüşmeleri sırasında Ehud Olmert'in, İsrail'in Batı Şeria'dan tamamen çekilmesi karşılığında Filistin tarafının yüzde 6.3'lük topraktan vazgeçmesini öngören planını reddetmişti. İddialara göre Abbas, Trump ile yapacağı görüşmede 2008 yılındaki teklif temelinde barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını talep edecek. 2008 yılındaki görüşmeler, Filistin heyetinin daha az bir toprağı vermek istemesi sonrası başarısız olmuştu. İddialara göre bu plan Batı Şeria ile Gazze'yi birbirine bağlayan bir bölgenin Filistin otoritesine terkedilmesini be Kudüs'teki Eski Şehir'in uluslararası kontrole alınmasını da kapsıyordu.

Donald Trump'ın Kudüs vaadi

Ancak bu seferki teklifin Kudüs'ü kapsamayacağı belirtiliyor. Filistin otoritesi Doğu Kudüs'ü 1967 sınırlarında kurulacak bir devletin başkenti olarak talep ediyordu. İsrail Doğu Kudüs'ü de ilhak ettiğini açıklamış ve birleşik Kudüs'ü İsrail devletinin başkenti olarak ilan etmişti. ABD'de dahil olmak üzere dünya devletleri Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanısa da, Donald Trump seçim sürecinde ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını vaadetmişti.

"Görüşmelerden sonuç çıkmayacak"

Filistinli yetkililer Trump'ın ziyaretinde herhangi bir sonucun geleceğine inanmıyor. El Fetih üyesi Avni el Meşni "sorunun Obama, Trump ya da Ebu Mazin (Filistin Devlet Başkanı) olmadığını, İsrail'in elinde bulunan topraklardan çekilmek istememesi olduğunu" belirtti. Meşin, içeriği ne olursa olsun yeni teklifin başarısız olacağını zira İsrail'in Gazze ya da Batı Şeria'dan çekilmek gibi bir adımı atmak istemeyeceğini ifade etti.

"Netanyahu'nun amacı Büyük İsrail"

Anlaşmak isteyen tek tarafın ise El Fetih öncülüğündeki Filistin otoritesi ve Mahmut Abbas olduğu ifade ediliyor. Filistin halkı da böyle bir kararın alınmasını istemezken İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail hükümeti de anlaşmadan yana değil. Mevcut İsrail hükümeti "iki devletli çözüm" söylemini kullansa da hükümetin tek devletli çözümden yana olduğu görülebiliyor. Birçok uluslararası gözlemci "İsrail hükümetinin iki devletli değil tek devletli çözümü ve 'Büyük İsrail'i kurmayı amaçladığını" ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.