O saldırı hakkında itiraf gibi açıklama: Hükümet azmettirdi, ABD uçakları vurdu

O saldırı hakkında itiraf gibi açıklama: Hükümet azmettirdi, ABD uçakları vurdu

ABD geçtiğimiz Mart ayında Musul'da düzenlediği hava saldırısında 105 sivilin öldüğünü kabul etti.

ABD geçtiğimiz 17 Mart taarihinde Musul'un batı yakasındaki Musul El-Cedide semtine düzenlediği hava saldırısında 105 sivilin öldüğünü kabul etti.

Konu ile ilgili sona eren soruşturma sonucunda, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'a ait savaş uçaklarının geçtiğimiz Mart ayında Musul'un batı yakasındaki Musul El-Cedide semtine yönelik düzenlediği hava saldırısında 105 sivilin öldüğü ve 36 sivilin de halen bulunamadığı açıklandı.

Soruşturma sonucu yapılan açıklamada hava saldırısının düzenlendiği eve "IŞİD tarafından büyük miktarda patlayıcının depolanmış olduğu" iddia edildi. Aynı açıklamada koalisyon uçaklarının gerçekleştirdiği hava saldırısının Bağdat hükümeti güçlerinin verdiği bilgi doğrultusunda düzenlendiği ifade edildi. Hükümet güçlerinin ABD'ye verdiği bilgide, bina içerisinde IŞİD'li keskin nişancıların olduğu belirtilmiş.


ABD'nin Musul'da düzenlediği hava saldırısında ölen yakınlarını defnetmeye gidenler

Açıklamada, koalisyon güçlerinin hava saldırısı öncesinde binada patlayıcı madde varlığından haberleri olduğu iddiaları da yalanlandı. Ayrıca saldırı sonrası halen kayıp olan 36 sivilin de olayın yaşandığı vakitte binada oldukları ifade edildi.

Şimdiye kadarki en büyük sivil kaybı

17 Mart'ta gerçekleştirilen ve ABD'nin açıkladığı rakamlara göre 105 kişinin öldüğü hava saldırısı, 2014 yılında IŞİD karşıtı koalisyonun kurulmasından bu yana tek seferde yaşanmış en büyük sivil kaybı olarak tarihe geçti. 

Ölü sayısı en az 500

Musul kentindeki yerel yetkililer ve haber kaynakları ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının 17 Mart tarihinde Musul El-Cedide semtine düzenlediği hava saldırısında en az 500 sivilin yaşamını yitirdiğini belirtiyor. Ayrıca saldırıda sivil yerleşim yerlerinin doğrudan hedef alındığı bilgisi de yerel yetkililerce ifade edilmekte.

Hava saldırıları daha da şiddetlendi

Halen çok fazla sivilin bulunduğu Musul kenti batı yakasında devam eden çatışmalarda Bağdat hükümeti güçlerinde hava desteği sağlayan koalisyon uçaklarının saldırını daha da arttırdığı belirtiliyor. Konuyu yorumlayan uzmanlar, Musul Operasyonu'nun bir an önce bitmesi için ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon'un Bağdat hükümeti güçlerine verdiği desteği arttırdığını, bunun da sivil kayıplarında artış yaşanmasına sebep olduğunu ifade ediyor.

Son beş günde 101 sivil öldü

Öte yandan IŞİD'e bağlı Ama'k Ajansı'nın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Musul kentinin batı yakasına yönelik ABD ve Irak güçlerince düzenlenen hava saldırılarında 101 kişinin öldüğü, 199 kişinin de yaralandığı iddia edildi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.