Mısır uçakları Libya'da Mücahitler Şura Konseyi'ni hedef aldı

Mısır uçakları Libya'da Mücahitler Şura Konseyi'ni hedef aldı

Mısır'a ait savaş uçakları Libya'nın Derna kentine yönelik yeni hava saldırıları düzenledi.

Mısır Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları bugün sabah saatlerinde Libya'nın Derne kentine yönelik yeni hava saldırıları gerçekleştirdi. Hava saldırılarının Derne kentinin güneyindeki bir bölgeyi hedef aldığı belirtiliyor.

Derne kentindeki askeri bir yapılanma olan "Mücahitler Şura Meclisi" basın sorumlusu Muhammed Mansuri'nin yaptığı açıklamaya göre, Mısır Hava Kuvvetleri'ne ait 4 savaş uçağı hava saldırılarını gerçekleştirmeden önce kentin üzerinde uçuşlar yaptı. Mansuri'nin açıklamasına göre bu uçuşların ardından savaş uçakları belli bölgelere saldırılar gerçekleştirdi.

Derne'den saldırı sonrası görüntüler:


Ayrıca Mansuri, hava saldırıların gerçekleştiği bölgelerde maddi hasarın meydana geldiğini, herhangi bir can kaybı yaşanmadığını da ekledi.

"Hava saldırıları rasgele yapıldı"

Kente yönelik düzenlenen hava saldırılarının rasgele, gelişigüzel olarak yapıldığını belirten Mansuri, Mısır'da Kıptilerin saldırıya uğramasının ardından düzenlenen bu hava saldırılarının Mısır hükümetinin içinde bulunduğu çıkmazın bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Saldırılar Hafter'e destek niteliğinde

Derne kentindeki "Mücahitler Şura Meclisi" basın sorumlusu açıklamasında, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin ülkedeki Kıptilere yönelik saldırılar düzenleyen IŞİD'i hedef almadığını, kente yönelik düzenlenen hava saldırılarının Halife Hafter'e destek niteliği taşıdığını ifade etti.

"Derne'de IŞİD yapılanması yok"

"Mücahitler Şura Meclisi" basın sorumlusu Mansuri, açıklamasına kentte IŞİD yapılanmasının bulunmadığını, yaklaşık sekiz ay süren şiddetli çatışmalar sonrası IŞİD'in kentten çıkarıldığını da ekledi.

Kıptilere yönelik saldırıyı IŞİD üstlenmişti

Mısır'ın Minye kentinde geçtiğimiz Cuma günü Kıpti Hristiyanları taşıyan otobüse yönelik silahlı saldırı düzenlenmiş ve saldırıda yaklaşık 35 kişi yaşamını yitirmişti. IŞİD'in sorumluluğunu üstlendiği saldırıdan birkaç saat sonra Mısır'a ait savaş uçakları Libya'da hava saldırıları düzenlemişti.

Mücahitler Şura Konseyi nedir?

Libya'da İslamcı silahlı birliklerin çatı oluşumu olan  Mücahitler Şura Konseyi, aralarında Ensaruşşeria'nın da yer aldığı bir platformu oluşturuyor. 2012 yılının Şubat ayında Kaddafi karşıtı ayaklanma sırasında kurulan Ensar’uş Şeria, demokrasi karşıtı duruşu ve ülkede İslam şeriatının uygulanması yönündeki talepleriyle ön plana çıktı.

Mısır cunta rejiminin Libya'da Halife Heftar liderliğindeki güçlere destek olmak amacıyla hava saldırılarına başlamasının ardından, Ensaruşşeria kendini fesh ettiğini duyurdu. Bu gelişmenin arkasında El Kaide ile yakın bağları bulunan Ensaruşşeria'nın varlığının Mısır'ın olası müdahalesinde bir 'meşrulaştırma' aracı olarak kullanılmaması gayreti olduğu ifade ediliyor. Ensaruşşeria'nın Mücahitler Şura Konseyi ve ülkenin batısında bulunan diğer İslamcı gruplarla yeni bir cephe ve ittifak arayışında olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.