İşgal karşıtı cephe Mali'de saldırıları artırdı

İşgal karşıtı cephe Mali'de saldırıları artırdı

Mali'de Fransız müdahalesi sonrası geri çekilen silahlı gruplar günden güne güç kazanıyor.

Mali'de El Kaide bağlantılı grupları başta olmak üzere silahlı grupların güçlenmesi ve ülkenin büyük bir kesimini ele geçirmesi sonrası Fransa, 2013 yılında ülkeye askeri müdahalede bulunmuştu. Bu müdahale sonrası silahlı gruplar ülkenin kuzeyindeki bölgelere doğru geri çekilmişti.

"Hayalet savaşçılara karşı savaşıyoruz"

Fransa askerlerine ve Fransa destekli Afrikalı güçlere karşı bir cephe savaşını tercih etmeyen silahlı gruplar vurkaç saldırıları düzenlemeye başlamıştı. Fransa öncülüğündeki güçlerin karşılarında savaşacak bir düşman bulamaması ve El Kaide bağlantılı grupların "gerilla saldırılarını" benimsemesi, Fransa tarafında "hayalet savaşçılara karşı savaşıyoruz" yorumlarının yapılmasına neden olmuştu.

Cihat yanlısı gruplar birleşti

"Hayalet savaşçıların" saldırıları, Fransa müdahalesinden bu yana artarak devam etti. Bu yılın başlarında ise Mali'deki silahlı gruplar büyük bir yapılanmaya giderek, Sahraaltı'ndaki parçalı görünüme son verdi. El Kaide bağlantılı olan Ensaruddin, El Murabitun, Messine Tugayları ve İslami Mağrip El Kaidesi grupları "Nusretu'l İslam ve'l Muslimin Cemaati" adı altında birleşerek tek bir yapı oluşturdu. Yeni kurulan grubun Taliban lideri Molla Heybetullah Ahundzade'ye, El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri'yi ve örgütün Kuzey Afrika lideri Ebu Musab Abdul Vedud'a bağlı olduğu belirtildi. Bu oluşumla beraber bölgede Fransız öncülüğündeki güçlere karşı savaş yeni bir boyut kazandı.

Üsse saldıran grup çok sayıda asker öldürdü

Grup geçtiğimiz günlerde, kuruluşundan bu yana yayınlanan en kapsamlı videoyu servis etti. Video bölgede yerli güçler ile Fransa kuvvetlerinin ortaklığına ve bu ortaklığın "işlediği suçlara ve yaptığı yolsuzluklara" da değiniyor. Videoda geçtiğimiz yıl 19 Temmuz'da gerçekleştirilen Nampala saldırısı da yer alıyor. Söz konusu saldırıda Mali askerlerinin bir üssü hedef alınmış, hükümet açıklamasına göre 17 asker ölmüş, 35'ten fazlası yaralanmıştı. Saldırının hemen ardından da üsten çekilmeye çalışan bir ordu konvoyuna pusu kurulmuş ve birçok asker öldürülmüştü. Videoda üsteki silahların da ele geçirilerek götürüldüğü görülebiliyor.

Saldırıda birçok silahlı grubun aynı anda bulunduğu belirtilmişti. Video konuşan üst düzey bir El Kaide lideri olan şer'i yetkili Abdurrahman Senhaci Araplardan, Tuareglerden, Fulan ve Bambara'dan savaşçıların bir araya gelerek üsse saldırdığını ifade ediyor. Yine videoda görülen bir başka lidere göre saldırıda birçok "yabancı savaşçı" da yer alıyordu.

Mali'de cihat yanlıları geri mi dönüyor?

Videodaki saldırı, Mali'de cihat yanlısı grupların birleşmesinden önce kayda alınmış olsa da birleşen grupların daha önceden de ortak hareket etmekte olduğunu gözler önüne seriyor. Grupların bir arada hareket etmesinin, ülkede Fransa destekli güçlere ciddi bir darbe vurabileceği ifade ediliyor.

Mali'de günden güne artan saldırılar, "El Kaide geri mi dönüyor" sorusunu da akıllara getiriyor. Ülkede güçlenen Fransız müdahalesi karşıtı cephenin, 2013 öncesinde olduğu gibi ülkeyi tekrar kontrol altına almayı başarabilecek mi bilinmiyor ancak bölgedeki cihat yanlısı grupların birleşmesi, buna yönelik iradelerini ortaya koyar nitelikte.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.