Kabil'de dev patlama: Sivillerin hedef olduğu saldırıya Taliban'dan kınama geldi

Kabil'de dev patlama: Sivillerin hedef olduğu saldırıya Taliban'dan kınama geldi

Sivilleri de hedef alan ve en az 80 kişiyi öldüren dev patlamanın ardından bölgede büyük bir tahribat yaşandı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'deki diplomatik bölge olarak bilinen, büyükelçilik ve hükümet binalarının da yer aldığı bölgede meydana gelen bomba yüklü araç saldırısında yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

Al Jazeera'ye konuşan bölge sakinlerinin 'adeta bir deprem yaşandı' şeklinde tasvir ettiği saldırıda büyük oranda siviller zarar görürken, elçilik çalışanlarına dair bir ölüm bilgisi rapor edilmedi. 

Saldırı olan bölgeye beş dakikalık bir mesafede bulunan Nasır Şahalemi adındaki bir Afgan, saldırının oldukça işlek bir bölgede düzenlendiğini ifade etti. 

Saldırının yaşandığı bölgeden video görüntüleri:


Afganistan'ın başkenti Kabil'de ülkenin en güvenli bölgesi olarak gösterilen, büyükelçilik ve hükümet binalarının bulunduğu bölgede bu sabah gerçekleşen bomba yüklü araç saldırısında ilk belirlemelere göre 80 kişi öldü 350 kişi yaralandı.


Patlamanın gerçekleştiği bölgeden

Büyükelçilik binaları büyük hasar gördü

Yerel kaynakların aktardığına göre, bomba yüklü kamyon ile düzenenlenen saldırıda başta Almanya olmak üzere Fransa, Hindistan ve İran büyükelçiliklerinde büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Elçiliklerin güvenliğini sağlayan Kabil hükümetine bağlı görevlilerin ise patlamada öldüğü kaydedildi.


İran Büyükelçilik binasından

Almanya ve Fransa'dan açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, saldırının Alman büyükelçiliğinin çok yakınında gerçekleştiğini açıkladı. Gabriel, patlamada elçilik çalışanlarından yaralananların olduğunu, elçiliği korumak ile görevli güvenlik güçlerinin ise öldüğünü aktardı.

Fransa'nın AB Bakanı Marielle de Sarnez ise, Fransız elçilik binasının da patlamada hasar gördüğünü ifade etti.

Sağlık Bakanlığı'ndan ilk açıklama

Saldırı sonrası açıklama yapan Afganistan Sağlık Bakanlığı, meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 80 kişinin öldüğünü, 350 kişinin de yaralandığını belirtti.

Taliban: Saldırıyı kınıyoruz

Saldırı sonrası açıklama yapan Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, patlama ile hiçbir ilgilerinin olmadığını, bu tarz saldırılar belli bir plan dahilinde icra edildiğini ve amacın halkın gözünde 'mücahitlerin' itibarlarının zedelenmesi olduğunu iddia etti. Mücahid açıklamasında İslam Emirliği'nin hiçbir zaman sivilleri hedef almadığını ve sivilleri hedef alan her türlü saldırıyı kınadığını kaydetti.

Kaynak: Mepa News




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.