Fas'ta hükümet karşıtları geceyi sokaklarda geçirdi

Fas'ta hükümet karşıtları geceyi sokaklarda geçirdi

El Huseyma kentinde çok sayıda protestocu geceyi yine sokaklarda geçirdi.

Yönetim karşıtı gösterilerin merkezi haline gelen Fas’ın kuzeyindeki El Huseyma kentinde çok sayıda protestocu geceyi yine sokaklarda geçirdi.

Ülkenin kuzeyindeki gösterileri organize eden ve hafta başında gözaltına alınan muhalif lider Nasır El Zefzafi’nin serbest bırakılmasını isteyen protestocular, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Eylemlerine oturarak devam eden ve cep telefonlarının ışığını açan protestocular, ‘Ulusal güvenliği tehdit’ iddiası ile suçlanan Zefzefi ile diğer tutuklular serbest kalıncaya kadar protestoların devam edeceğini bildirdi.

Euronews'in aktardığına göre, geçen yıl ekim ayında El-Huseyma’da Muhsin Fikri isimli bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından, ülke genelinde birçok şehirde gösteriler düzenlenmişti.


Bu arada Fas Başbakanı Saadeddin El-Osmani, hükümetin ülkenin kuzey bölgesinde gösteri düzenleyenlerin taleplerinin makul ve seri şekilde karşılanması için çaba harcadığını söyledi.

Bölgede söz verildiği gibi altyapı ve stratejik projelerin hayata geçirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Osmani, bu konuda bakanların üstüne düşeni yapmaları çağrısında bulundu.

Osmani, bölgede güvenliğin ve istikrarın korunması gerektiğini, bu yüzden insan haklarına ve kanuna uygun olarak kolluk kuvvetlerinin çalıştığını bildirdi.

Bölgede geçen yıl ekim ayından bu yana devam eden toplumsal gerginlik, mayıs ayında yeniden tırmandı.

El-Huseyma merkezli kuzey bölgesindeki gösterilere destek amacıyla başkent Rabat başta olmak üzere diğer bölgelerde de eylemler düzenleniyor.

Ülkenin kuzeyindeki gösterilerde şimdiye kadar, Rif Hareketi liderlerinden Nasır Ez-Zefzafi’nin de aralarında olduğu 40 kişi, “devletin bütünlüğüne ve birliğine kastettikleri” iddiasıyla gözaltına alındı.

Cezayirli bir gazeteci ise izinsiz çekim yaptığı gerekçesiyle sınır dışı edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.