Kıtlıktan kaçan Somalili kadınlara kamplarda sistematik tecavüz

Kıtlıktan kaçan Somalili kadınlara kamplarda sistematik tecavüz

Kuraklık ve kıtlıkla mücadele eden Somali'de kadınlar, AMISOM birliklerinin başı çektiği kişilerce sistematik tecavüze uğruyor.

Doğu Afrika'nın kuraklık, kıtlık ve savaşla anılan ülkesi Somali'de halkın karşı karşıya kaldığı zorluklar devam ediyor. Ülkede devam eden kuraklık ve kıtlığın yol açtığı açlık, susuzluk ve hastalıklar nedeniyle yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti. Birçok kişi ise yaşadığı bölgeleri terk ederek yiyecek ve su bulabilme umuduyla daha büyük yerleşim alanlarına göç etmek durumunda kalmıştı.

Kıtlık ve kuraklıktan kaçan mülteciler tecavüzle yüzyüze

Kıtlık ve kuraklıktan kaçarak kamplara sığınan sivillerin oldukça elverişsiz koşullarda hayata tutunmaya çalıştığı biliniyordu. Ancak birçok Somalili kadın için kıtlık ve kuraklığın neden olduğu sıkıntılar bunlarla sona ermedi. Ülkede oldukça yaygın olan tecavüz, Somalili kadınların yüzyüze kalmak durumunda olduğu bir gerçek niteliğinde. Özellikle Afrika Birliği'ne bağlı askerlerin adı sıklıkla sistematik tecavüzlerle anılıyor. Kıtlık ve kuraklık sonrası birçok kişinin ülke içinde mülteci durumuna düşmesinin tecavüz oranlarını artırdığı belirtiliyor.

Kadınlar tecavüz tehdidi altında

Dusta, Somali'nin Baydabo şehrinde daha çok Eş Şebab kontrolündeki bölgelerden kıtlık nedeniyle çıkmak zorunda kalan sivillerin yer aldığı bir mülteci kampı. Buraya bir kamp diyebilmek de oldukça zor. Mültecilerin içlerinde kaldığı sığınaklar tahta çubuklar, eski kumaşlar ve plastik parçalarından yapılmış derma çatma sığınaklar. Mülteci kampında bulunanların çoğu ise kadın ve çocuklar. Bu kadınlardan çoğu, üniformaları içindeki Afrika Birliği askerlerinin ve hükümet güçlerinin tecavüz tehdidi altında. Dusta'da kalan Somalili kadınlardan biri olan "Hawo" da bu durumda karşı karşıya kalanlardan biri.

2017 yılında tek bir bölgede 54 tecavüz

"Hawo", kaldığı mülteci kampında yeni bir üniforma ve bot giyen bir askerin tecavüzüne uğramış. Henüz sütten kesilmemiş bebeği ağlarken ve diğer iki çocuğu yanı başında uyumaktayken bu askerin kendisine iki kere tecavüz ettiğini anlatıyor. Söz konusu olaylar birçok kadının başına gelmekte. Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının ulaşabildiği bilgiler kadarıyla, yalnızca Baydabo şehri çevresinde 2017 yılında 54 mülteci kadının tecavüze uğradığı ifade ediliyor. Gerçek sayının ise çok daha fazla olduğu düşünülüyor. Bölgede Birleşmiş Milletler'in faaliyetlerini yürüttüğü bir merkez de bulunuyor.

Tecavüzlerin çoğunda fail asker ve polisler

Tecavüz suçlarının yaygınlaşmasına rağmen bölgede herhangi bir güvenlik önlemi görülemiyor, çünkü bu tecavüzlerin çoğunluğunu sorumlusu bölgede güvenliği sağlamakla yükümlü AMISOM birlikleri ve diğer askerler. Eş Şebab bölgesinden kaçan ve büyük kısmı kadın olan siviller korumasız kaldıkları bölgelerde kendilerini korumak durumunda kalıyor.

Bölgede bir insan hakları organizasyonu adına çalışan Muhiddin Davud İsak, tecavüzlerin çoğunda failin, silahlarının ve üniformalarının gücünü kullanan askerler olduğunu ifade ediyor. Somali güvenlik güçleri tek sorumlunun askerler olmadığını, asker üniforması giyen sivillerin de tecavüz suçları işlediğini iddia ediyor.

AMISOM güçleri Somali'de işlediği tecavüz suçlarıyla anılıyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı gücün sistematik ve toplu tecavüzlerde parmağı olduğu ifade ediliyor. Birçok insan hakları kuruluşu bölgede AMISOM'un tecavüzleri ile ilgili raporlar yayınlamıştı.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.