İngiltere'de İslâmi Mahkemelere İnceleme

İngiltere'de İslâmi Mahkemelere İnceleme

İngiltere Hükümeti, ülkede faaliyet gösteren şeriat mahkemelerinin faaliyetleriyle ilgili inceleme başlatacağını açıkladı.

Ülkede, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, daha çok ailevi ya da mali anlaşmazlık konularına bakan 30 kadar Şeriat konseyi görev yapıyor. Başvurular, konseydeki ulema tarafından dinleniyor ve İslam şeriatı hükümlerine göre karar veriliyor.

Konseylerin resmi bir yetkisi yok. Bu konseyler ceza da uygulatamıyor. Ancak Müslümanlar, mahkemelere gitmek yerine anlaşmazlıklarına burada çözüm aramayı tercih ediyor. Karardan memnun olmayanlar, resmi mahkemelere gidebiliyor.

Bir süredir İngiltere kamuoyunda bu konseylerin kadınlara ayrımcılık yaptığı ve İslami öğretilere aykırı kararlar verdiği iddia ediliyordu.

İçişleri Bakanlığı'nın "aşırılıkla mücadele" kapsamında başlatacağı inceleme için İslami çalışmalar uzmanı Prof. Mona Sıddıki başkanlığunda bir heyet oluşturuldu. İki Müslüman alim de hükümete bu konuda danışmanlık yapacak.

İncelemeyle ilgili rapor gelecek yıl yayımlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.