ABD askerleri Filipinler'de IŞİD'e karşı savaşacak

ABD askerleri Filipinler'de IŞİD'e karşı savaşacak

Filipinler'in Maravi kentinde IŞİD ile Filipinler Ordusu arasındaki çatışmalara ABD müdahil oldu.

Filipinler'in Maravi kentinde IŞİD ile Filipinler Ordusu arasındaki çatışmalara ABD müdahil oldu

Filipinlerin güneyindeki Mindanao eyaletinde yer alan Maravi kentinde IŞİD ile Filipinler Ordusu arasındaki çatışmalar 23 Mayıs'tan bu yana devam ediyor. Filipinler Hava Kuvvetleri'nin de destek verdiği kara operasyonunda IŞİD'e bağlı silahlı grupların yoğun mukavemeti ile karşılaşılmış durumda.

13 asker öldü 50'den fazla yaralı var

Ordu kaynaklarının dün yaptığı açıklamaya göre, dün kentte IŞİD'e bağlı silahlı gruplar ile yaşanan çatışmalarda 13 asker öldü en az 50 asker de yaralandı. Savaşın başlamasından bu yana yaşamını yitiren asker sayısı 58'e yükseldi.

ABD askeri sahaya iniyor

ABD'nin açıklamasına göre Filipinler hükmetinden gelen talep doğrultusunda ABD askerleri Filipinler hükümeti güçlerine teknik konularda destek sağlayacak. Filipinler Genelkurmay Başkanlığı'da ABD askerlerinin bölgede hükümet güçlerine teknik destek sağlayacağını doğruladı.


P-3 Orion gözetleme uçağı

ABD bir süredir bölgedeydi

Öte yandan yerel kaynakların aktardığına göre, ABD ordu güçleri bir süredir Maravi kentinde Filipinler hükümeti güçlerine destek veriyor. Kaynaklar ABD'ye ait P-3 Orion tipi gözetleme uçağının kent üzerinde bir süredir uçuş yaptığını, Filipinler Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının da verilen koordinatlara hava saldırıları düzenlediğini belirtti.

Bağımsızlık Günü'nde bitireceğiz

Geçtiğimiz gün bir açıklamada bulunan askeri kaynaklar, bölgedeki operasyonun Filipinler'in Bağımsızlık Günü olan 12 Haziran Pazartesi tarihine kadar sona ermesinin planlandığını ifade etmişti. Ancak IŞİD'in geçtiğimiz gün yaptığı askeri sevkiyattan sonra kentteki kontrol alanını daha da genişlettiği ifade ediliyor. 

IŞİD'e bağlı silahlı gruplar Filipinler'in güneyindeki Mindanao eyaletinde yer alan Maravi kentine 23 Mayıs'ta bir saldırı düzenlemiş ve kenti belli ölçüde kontrol altına almıştı. IŞİD'e bağlı silahlı grupların kente yönelik gerçekleştirdiği saldırıdan bu yana bölgede çatışmalar sürüyor. 

Geçtiğimiz günlerde kentteki çatışmalara kısa bir süreliğine ara verilmiş, kentin belli bölgelerinde sivil tahliyesi gerçekleşmişti. Filipinler Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano geçtiğimi gün yaptığı bir basın açıklamasında kentteki savaşın birkaç gün içinde sona ereceğini söylemişti.

Amerika'ya 'bye bye' demişti

Filipinliler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 2016 yılının Ekim ayında uzunca bir zamandır ittifak içinde oldukları Amerika'dan fayda görmediklerini vurgulamıştı.

Ateşli başkan Amerika'ya ithafen, “Ülkemde kalmanız hep sizin yararınıza oldu. Şimdi güle güle deme zamanı dostum.”cümlelerini kullanmıştı. 

ABD'ye yönelik küfürlü hitaplarıyla bilinen Duterte yönetiminin ABD'den yardım talep etmesi dikkat çekici bulundu.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.