Pentagon sözcüsü: Uzun vadede Katar ambargosundan endişeliyiz

Pentagon sözcüsü: Uzun vadede Katar ambargosundan endişeliyiz

Amerika’nın Sesi’nden Carla Babb, Irak, Suriye ve Afganistan’da IŞİD’le mücadelenin zorluklarını Pentagon Sözcüsü Dana White’la konuştu.

Amerika’nın Sesi (VOA)’nden Carla Babb, "Irak, Suriye ve Afganistan’da IŞİD’le savaşın zorluklarını" Pentagon Sözcüsü Dana White’la konuştu.

VOA: Bu ay İran yapımı iki İHA’nın düşürülmesiyle tansiyon ciddi şekilde yükseldi. Bir de Suriye uçağının düşürülmesi var. Amerikalı yetkililer bu gelişmelerin sadece IŞİD’le mücadelenin ötesinde, daha büyük bir savaşa dönüşebileceği konusunda endişeli mi?

DANA WHITE: Bizim Suriye’deki görevimizin IŞİD’i yenmek olduğunun anlaşılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Oradaki amacımızın ne olduğu konusunda açık olduk. Ve her zaman kendimizin ve koalisyon ortaklarımızın kendilerini savunma hakkını saklı tuttuk ki bu herkes için çok önemli. Herkes de olası gerilimlerin azaltılması için oluşturulan mekanizmayı kullanıyor.

VOA: Bu mekanizmayı; yani oluşturulan sıcak hattı da konuşalım. An itibariyle koalisyon güçlerinin yanlışlıkla birbirlerini vurmasını engellemeyi amaçlayan sıcak hat çalışıyor mu?

WHITE: Biz her zaman o hattın diğer ucunda ulaşılabilir durumdayız. Hat hep açık. Dolayısıyla biz de … Biz kullanıyoruz, başkalarının da kullanmasını istiyoruz. Bu hattın etkili olduğu kanıtlandı.

VOA: Ruslar bu hattı kullandılar mı ya da Amerika ile hiç teatide bulundular mı?

WHITE: Hat dediğim gibi her zaman açık.

VOA: IŞİD’le mücadelede kafa karıştıran konulardan biri de Katar’ın durumu… Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bunun operasyonu etkilediğini söyledi. Ama Pentagon bu şekilde bir değerlendirme yapmadı. Tillerson’ın açıklamasından sonra da Pentagon, Katar krizinin şu anda IŞİD’e yönelik operasyonları etkilemese de geleceğe ilişkin planları etkilediğini söyledi. İki bakanlık arasındaki görüş ayrılığını nasıl açıklarsınız?

WHITE: Dışişleri Bakanı Tillerson kesinlikle haklı. IŞİD operasyonlarında Katar’ı dışarıda bırakmak istemeyiz. Ama bu tamamen diplomatik bir konu. Ve kesinlikle uzun vadede ambargonun devam etmesinden endişeliyiz.

VOA: Ne gibi?

WHITE: Operasyonla ilgili içerik veremem ama Katar’da teçhizatımız, lojistik unsurlarımız var, görevlilerimiz var. IŞİD’e karşı savaşı yürütmemizi sağlayacak birçok unsur var.

VOA: Afganistan’daki IŞİD’le mücadeleye geçelim. IŞİD Afganistan’da yayılıyor mu?

WHITE: Şunu söyleyebilirim ki, IŞİD konusunda Afganistan’da iyi şeyler olmuyor. Bir sorunumuz var. O soruna odaklanmalı ve yok etmeliyiz.

VOA: Afganistan’da strateji şekillenirken, bazı çevrelerde birkaç bin Amerikan askeri ve yüzlerce uluslararası askeri birlik takviyesi bekleniyor. Bu güçlerin misyonunu nasıl öngörüyorsunuz?

WHITE: Bakan tüm olasılıkları değerlendiriyor. Komutanlarla neye ihtiyaçları olduğunu gözden geçiriyor ne tür güçlere ihtiyaçları var ve sayı olarak ne kadar güce ihtiyaçları var bunları konuşuyor. Ama bunun çok geniş bir strateji kapsamında olduğunu ve ortaklarımızın ne yapmak istediğini anlamanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum.

VOA: Savunma Bakanı Jim Mattis Afganistan konusunda bir karar vermeden önce Brüksel’deki NATO toplantısını bekleyecek mi?

WHITE: Kesinlikle. Bakın ortaklarımızla konuşmamız lazım. Daha fazla ne gibi katkı sağlayabileceklerini düşünmemiz lazım. Herkes ne olacağını öğrenmek istiyor. Ancak Bakan komutanların neye ihtiyacı olduğu konusunda ve işin yönünü değiştirmek için ne gerektiği konusunda çok ihtiyatlı ve düşünceli.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.