Bağdadi'nin ardından: Yeni 'Halife' bir Baas subayı olabilir

Bağdadi'nin ardından: Yeni 'Halife' bir Baas subayı olabilir

Rusya ve ABD'nin çıkmaza girdiği Bağdadi'nin ölümü doğrulanırsa yeni 'Halife'nin kim olacağı sorusu merak ediliyor.

Rusya ve ABD'nin çıkmaza girdiği Bağdadi'nin ölümü doğrulanırsa yeni 'Halife'nin kim olacağı sorusu merak ediliyor.

Bölgedeki gruplar ile ilgilenen uzmanlar IŞİD lideri Bağdadi'nin ölümünün doğrulanması durumunda yerine geçecek kişiyi tahmin etmek konusunda zorlansalar da üzerinde durulan iki isim var. Bunlardan biri İyad El Ubeydi iken diğeri ise, Ayad El Cemili

Saddam'ın ordusunda görev yapmış kişiler

İsmi geçen bu iki kişinin IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin en yakın yardımcıları olduğuna dikkat çekiliyor. Bağdadi'nin yardımcılarından olan İyad El Ubeydi ve Ayad El Cemili bu iki ismin de Saddam Hüseyin'in ordusunda eskiden görev yapmış rütbeli kişiler olduğu biliniyor.

IŞİD ile ilk tanışma

Her iki isim de ABD'nin 2003 yılında gerçekleştirdiği Irak işgali sırasında ülkedeki işgalci güçlere karşı savaşan İslami gruplara katılmıştı. Ubeydi ve Cemili'nin bu dönemlerde IŞİD'in temellerinin atıldığı yapılanma ile tanıştığı ve beraber hareket ettiği tahmin ediliyor.

Bağdadi'nin yerine 'Halife' olabileceği belirtilen İyad El Ubeydi ve Ayad el Cemili'nin Bağdadi'nin geçtiğimiz sene öldürülen şura heyeti üyesi ve yardımcılarından olan Ebu Ali El Anbari, Ebu Ömer Eş Şişani ve Ebu Muhammed El Adnani'den sonra yardımcılığa atandıkları belirtiliyor.

'Halife' mi Emir mi?

Uzmanlar, İslam'a göre bir kişinin halife olması için İslam Peygamberi'nin soyundan gelmesi gerektiğini inanışı bulunduğunu belirtiyor. Bağdadi'nin kendisinin dahi Kureyş soyundan gelip gelmediği konusunda farklı görüşler olduğu ifade edilirken Bağdadi'nin yardımcısı olduğu belirtilen iki kişinin de peygamber soyu olan Kureyş ile bir bağlantıları olmadığı tahmin ediliyor. Ayrıca kendisini 'Halife' olarak nitelendiren kişinin belli bir toprağa sahip olması ve sahip olduğu toprağı İslami kanunlar ile yönetmesi gerekiyor. 

IŞİD'in sürekli toprak kaybettiiği bu dönemlerde Bağdadi'nin ölümü doğrulanırsa yerine atanacak kişinin 'Halife' değil, Emir olabileceği görüşü de ön plana çıkıyor.

Rusya ve ABD'nin Bağdadi çıkmazı

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ülkesinin Suriye'deki bir hava saldırısında öldürülmüş olma ihtimalinin yüzde 100'e yakın olduğunu söylemişti.

Ancak ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Deniz Albay Jeff Davis, konu ile ilgili “bu haberleri doğrulayan bir bilgiye sahip değiliz” ifadesini kullanmıştı. 

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin geçtiğimiz dönemde de birçok kez öldüğü veya yaralandığı yönünde haberler kamuoyu gündemine gelmiş ancak hiçbiri doğrulanamamıştı.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.