AB'nin CIA İşkence ve Operasyonlarıyla Sınavı

AB'nin CIA İşkence ve Operasyonlarıyla Sınavı

Avrupa Parlamentosu, CIA işkencelerine ilgisiz kalan Avrupa devletlerini ve kurumlarını kınadı.

Avrupa Parlamentosu bağlayıcı olmayan kararında üye devletlere "CIA'nin Avrupa üzerindeki gizli hapishaneleriyle ilgili iddaları şeffaf bir soruşturmayla ortaya çıkartılması" çağrısı yaptı.

Avrupa üzerinde Litvanya, Polonya, İtalya ve Birleşik Krallık gibi devletlerin CIA operasyonlarının merkezinde yer aldığı belirtiliyor. AP Genel Kurulu daha önce düzenlenen oturumda parlamenterler, terörizmle mücadele ederken temel değerlerin çiğnenmesinin "kabul edilemez" olduğunu vurgulamıştı.

 


Avrupa Komisyonun Üyesi Dimitris Avramopoulos, "Bu yalnızca kötü değil, aynı zamanda bir suçtur. İşkence asla kullanılmamalıdır" dedi.

Dünyabülteni'nin haberine göre CIA'ın 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerle ilgili yeni bir harita yayınlanmıştı. Türkiye bu haritada istasyon ülkeler arasında gösterilmişti. İşkence yapılan ülkelerin haritası ise 2006’da ortaya çıkmıştı.

İngiliz gazetesi The Times, 'Kara bölge' olarak bilinen sorgu merkezlerinin bulunduğu iddia edilen ülkeleri ve tutsakların nakillerinde, topraklarında duraklamalarına izin verildiği öne sürülen ülkelerin haritasını yayınlamıştı. BBC'nin 2006'da yayınladığı haritanın daha genel bir halini yansıtan harita, Soros'un kurucusu oolduğu Açık Toplum Ensitüsü'nün (Open Society) raporuna göre hazırlanmıştı. CIA'nın işkenceleri ile bağlantılı olan ülkeler dünya haritası üzerinde kırmızıya boyanarak gösterilmişti.

.

Tutsakların duraklamasına izin verildiği iddia edilen ülkeler arasında, Türkiye, Yunanistan, Belçika, İngiltere, İrlanda, İspanya ve Portekiz yer aldı. CIA esirlerinin nakillerinde Türkiye’deki tedarik noktası ise 2006 yılında BBC’nin yayınladığı başka bir haritada ABD’nin İncirlik üssü olarak gösterilmişti.

The Times, 'Gizli sorgu' tesislerin bulunduğu iddia edilen ülkeler arasında Suudi Arabistan, Tayland, Fas, Mısır, Romanya, Libya, Polonya, Özbekistan ve Litvanya’nın olduğunu duyurmuştu.

ABD’nin önemli haber sitelerinden vox.com ise aralarında Küba’daki Guantanamo Hapishanesi’nin de olduğu işkence merkezlerinin olduğu iddia edilen ülkelerin bir kısmını yayınladı. İşkence yapılan bu tesisler arasında 220 bin dolar harcanan Afganistan’daki merkezin en kötü şöhrete sahip olanı. CAI’ın sorgu merkezlerine 300 milyon dolar harcadığı da iddia edildi.

ABD Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney, dönemin başkanı George W. Bush’un, CIA tarafından terör şüphelilerine yapılan sorgulama tekniklerinden haberdar olduğunu açıkladı. Cheney, olayın geniş yankı bulmasının ardında yaptığı açıklamada, “Bence Bush, işkence yöntemlerini kesinlikle biliyordu. Yöntemleri tartışmıştık. Durumu ondan saklamadık” dedi. Başkana herhangi bir şekilde yalan söylenmediğini de ifade eden Cheney, “Başkan Bush bu konuyla ilgili bilgilendirilmişti” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.