Venezuela'da 'sembolik' referandum: Halkın %95'i Maduro karşıtı

Venezuela'da 'sembolik' referandum: Halkın %95'i Maduro karşıtı

Gayri resmi referandum için 7 milyondan fazla Venezuelalı sandık başına gitti.

Venezuela’da Maduro hükümetine ve anayasanın yeniden yazılmasına karşı çıkan muhaliflerin düzenlediği referandumda oy kullananların üzerine ateş açıldı. Başkent Caracas’taki bir sandık merkezi önünde yaşanan olayda en az bir kişi hayatını kaybetti 3 kişi de yaralandı.

Referandumu düzenleyen muhalefetteki Demokratik Birlik koalisyonu seçmenlerin üzerine ateş açanların hükümet yanlısı ‘paramiliter’ gruplar olduğunu ileri sürdü.

Euronews'in aktardığına göre, sembolik referandum için 2 bini aşkın merkezde oy kullanan vatandaşlara, anayasanın yeniden yazılması için kurulacak özel meclisi kabul edip etmedikleri soruldu.

Geçen hafta cezaevinden salırverilen muhalif lider Leopoldo Lopez’in eşi Lilian Tintori, “Bugün düzenlenen referandum için ‘evet’ oyu kullandım. Özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı için evet kullandım.” dedi.

Maduro hükümetinin yasadışı olarak nitelediği söz konusu referandum ülkeyi felce uğratan ekonomik kriz nedeniyle iktidar üzerinde baskı kurma amacı taşıyor.

Eski dışişleri bakanı Delcy Rodriguez, anayasanın yeniden yazılması için 30 Temmuz’da yapılacak özel meclis seçimleri öncesi yapılan referandumun Venezuela’nın demokrasisi için bir test niteliği taşıdığını belirterek muhaliflere destek verdi.

Devlet Başkanı Maduro anayasanın yeniden yazılmasının ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yol olduğunu savunurken muhalefet bunun diktatörlüğün önünü açacağını dile getiriyor.

Halkın yüzde 95’i Maduro karşıtı oy kulandı

Muhalefet partilerinin oluşturduğu Demokratik Birlik Masası (MUD) tarafından düzenlenen gayri resmi referandum için 7 milyondan fazla Venezuelalı sandık başına gitti.

Ülke genelinde belirlenen 2 bin noktanın yanı sıra 80 ülkede oy kullanan Venezuelalıların yüzde 95’i, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun anayasanın yeniden yazılması için kurucu meclis oluşturulması teklifine karşı oy verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.