Türkmen Dağı İçin Kritik Vakitler: Angajman Kuralları Askıda

Türkmen Dağı İçin Kritik Vakitler: Angajman Kuralları Askıda

Rus hava desteğini arkasına alan Suriye rejim ordusunun Türkmen Dağı'nda ilerleyişi sürüyor. Türkiye'nin ise angajman kurallarını askıya aldığı iddia edildi.

Suriye’de Lazkiye kentinin kuzeydoğusunda yer alan ve Türkiye sınırında bulunan stratejik öneme sahip Türkmen Dağı bölgesinin büyük bir bölümü daha Suriye rejiminin eline geçti.

Türkmen Dağı’nın alınması için Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle 5 gün önce karadan 7 bin askerle operasyon başlatan Suriye rejimi, dün öğle saatlerinde stratejik konumdaki Ayn İsa kasabasını ele geçirmişti. Rejim birlikleri Türkmen Dağı bölgesinde bulunan Nusra Cephesi, Ahrar uş-Şam ve ÖSO birlikleriyle 5 gündür savaşıyordu.

Ağır silahların kullanıldığı çatışmalar sonucunda Suriye rejimi, Türkiye sınırına 4 kilometre yakınlıktaki Karamanlı Tepesi ile Ayn İsa köyünü bu sabah ele geçirmeyi başardı. Karamanlı Tepesi’nin alınmasıyla Türkmen Dağı bölgesinin tamamı Suriye rejiminin eline geçmiş oldu.

Bölgedeki Türkmen komutanların Al Jazeera’ye verdiği bilgiye göre destek gelmezse buradaki birliklerin de İdlib’e çekilmesi ihtimali var. Bu köylerde kalan son siviller de Hatay-Güveççi’deki kampa sığındı.

Aynı komutanların verdiği bilgiye göre Türkiye de sınıra yaptığı yığınağın ve bölgedeki askerin bir kısmını geri çekti. Angajman kuralları çerçevesinde yapılan top atışları da son birkaç gündür neredeyse durdu. Yoğun bombardıman başladığından bu yana bir kez, 15 Haziran günü rejim kontrolündeki bölgeden gelen iki top mermisine karşılık verildi:

“Sınırdaki Türk askeri, Türk toprağına top mermisi düştüğünde top atışıyla hemen karşılık veriyordu. Bu bizim çok işimize yarıyordu, bize de sınır köylerinde destek vermiş oluyordu. Ama son günlerde sadece bir kez top atışı yapıldı. Önce karşılık vermeyi neredeyse kesti, ardından da sınır noktasındaki bazı yığınakları ve askerlerini geri çekti. Bence bu Türkiye’nin bize ‘artık burası düştü, yapacak bir şey yok’ mesajı.”

Türkmen Dağı'nda son durumu gösteren bir harita: 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.