ABD istihbaratı: Yabancı savaşçıların çoğu ülkelerine geri dönmeyecek

ABD istihbaratı: Yabancı savaşçıların çoğu ülkelerine geri dönmeyecek

Yeni rapor önceki değerlendirmelerle çelişiyor. Daha önce yabancı savaşçıların ülkelerine döneceği ve tehdit oluşturacağı kaydediliyordu.

Amerikan istihbarat yetkilileri, Irak ve Suriye’de IŞİD için savaşan yabancı savaşçıların çoğunun IŞİD'i savunmak için ülkelerine dönmeyeceklerini ve Suriye’yle Irak’ta kalacaklarını düşünüyor.

Amerika Ulusal Terörle Mücadele Merkezi başkanı Nicholas Rasmussen, kalanların muhtemelen öleceğini kaydetti. Ramussen bu açıklamayı Aspen Güvenlik Forumu’nda yaptı.

Bu daha önceki değerlendirmelerle çelişiyor. Daha önce yabancı savaşçıların ülkelerine döneceği ve tehdit oluşturacağı kaydediliyordu.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre Rasmussen ayrıca IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin öldüğünü teyit edecek bir bilgiye sahip olmadığını belirtti. Cuma günü de Savunma Bakanı Jim Mattis, Bağdadi’nin hala hayatta olduğunu düşündüğünü kaydetmişti.

40 bin 'yabancı' savaşçı

Suriye ve Irak’ta çatışmaların başlamasından sonra 40 bin yabancı savaşçının IŞİD’e katıldığını düşünen Amerikan istihbaratı son döneme kadar birçoğunun ülkelerine döneceğini tahmin ediyordu.

Rasmussen, Irak ve Suriye’de durumun değişmesiyle yabancı dönüşüyle ilgili düşüncelerin ilk tahmin edilenden daha az olasılık olduğunu belirtti.

Amerikalı bir istihbarat yetkilisi 15 binden az IŞİD militanının Irak ve Suriye’de savaştığını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.