El Kaide'den muhaliflerin çatışması ile ilgili açıklama: Birbirinize kılıç çekmeyin

El Kaide'den muhaliflerin çatışması ile ilgili açıklama: Birbirinize kılıç çekmeyin

Suriye'de Tahriru'ş Şam ile Ahraru'ş Şam arasında yaşanan gerginliğe ilişkin El Kaide'nin merkez yapılanmasından bir açıklama geldi.

El Kaide merkez yapılanması, Suriye'de muhalif gruplar arasındaki çatışmaya ilişkin bir açıklama yayınladı. "Müslüman kanının kutsiyeti hakkında ümmete ve mücahitlere nasihat" başlığını taşıyan açıklamada muhalif gruplara itidal çağrısı yapıldı.

"Müslüman öldürmeye yeltenmek caiz değildir"

Açıklama şu ifadelerle başladı:

"Kitabında 'Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.' (Nisa 93) diye buyuran Allah’a hamd olsun. Bundan sonra; Müslüman kanını koruma konusu, Kuran ve Sünnet’te varit olan şer’i naslarda sık sık yer almış, önemi, konumu ve hürmeti açıklanmıştır. Müslüman’ın kanı, bizzat Allah’ın koruması altındadır. Şer’i (meşru) bir gerekçe olmaksızın, bir kişinin buna yeltenmesi asla caiz değildir. O, Makasidu’ş Şeria’nın, yani şeriatın maksatlarından biridir. Bu nedenle emir veya savaşçı olsun Suriye’deki bütün mücahit kardeşlerimizi, bu (iç) savaşa son vermeye, Allah’ın şeriatıyla muhakeme olmaya çağırıyoruz. Allah’ın sınırlarında durun, o sınırları aşmayın. Emirlerine bağlı kalın, muhalefet etmeyin. Gücünüzü, gayretinizi, savaşınızı düşmanlarınızı def etmeye odaklayın. Aranızdaki bu iç savaş ve anlaşmazlıklardan düşmanlarınız faydalanmaktadır. Allah (azze ve celle) şöyle buyurmaktadır: 'Allah ve Resûlüne itaat edin, birbirinizle çekişmeyin, sonra korkuya kapılırsınız da kuvvetiniz gider. Bir de sabredin. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.' (Enfal 46)

"Sorumluluk tamamen emir ve sorumlulara aittir"

Dine uygun bir gerekçe olmadan insan öldürmenin yasaklandığının ifade edildiği açıklamada, farklı gruplara mensubiyetin kin ve öfkeye zemin hazırlamaması gerektiği belirtildi:

"Ey emir ve sorumlular, Allah (azze ve celle) sizlere büyük bir sorumluluk yüklemiş ve ağır bir emanet vermiştir. Şer’i bir gerekçe olmaksızın Allah’ın haram kıldığı cana gerekli saygı ve hürmeti göstererek Allah’ın bu emanetini gereğince koruyun. Allah katında dünyanın yok olması, haksız bir şekilde (şer’i gerekçe olmaksızın) bir Müslüman’ın öldürülmesinden iyi olduğunu bilin. Emriniz altındakilere, sırf öteki gruptan diye buğz ve öfkeyle dolup taşması yerine Müslüman kanının kutsiyetinin önemi hakkında eğitim verin. Dünyevi meselelerden veya grupsal nedenlerden ya da siyasi kavramlardan dolayı kanı veya haddi aşan saldırganlıkları hafife almayın. Nitekim alemlerin Rabbinin huzurunda bunlar sizlere fayda vermeyecektir. Dökülecek bu kanın, günah ve sorumluluğun tamamının size ait olduğunu bilin. Dökülecek kan hakkında Allah’tan korkun, cihat ve mücahitler hakkında Allah’tan korkun."

"Evinizden Müslümanları öldürmek için çıkmadınız"

Açıklamada grupların mensuplarına da seslenildi ve ayet ve hadisler sıklıkla kullanıldı:

"Ey mücahit kardeşim. Kardeşinin kanını dökmekten Allah’a sığın. Evinden ve ülkenden Müslüman kardeşinle savaşmak için çıkmadığının farkında ol. Sen sadece zafer ve şehadet isteğiyle bu dinin düşmanlarıyla cihat etmek için çıktın. Allah’ın karşısında duruşunu hatırla, Müslümanları katlettiğin sorulduğunda ne cevap vereceksin? Emirin ve cemaatin olmaksızın bir başına geleceksin. Katledilen başında kan taşır bir şekilde huzurunuza gelecek ve “Ya Rabbi, beni neden öldürdüğünü ona sor” diyecek. Rabbine ne cevap vereceksin?


Allah (azze ve celle) şöyle buyurmaktadır: 'Biz, kıyamet günü için adalet terazileri kurarız. Artık kimseye, hiçbir şekilde haksızlık edilmez. (Yapılan iş,) bir hardal tanesi kadar dahi olsa, onu (adalet terazisine) getiririz. Hesap gören olarak biz (herkese) yeteriz.' (Enbiya 47)

Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in şu sözünden sakın; 'Sakın, sizden biriniz kardeşine silahla işaret etmesin. Çünkü işaret eden kimse bilmez ki, belki şeytan o silahı elinden kaydırır. İşaret edilen adamı vurur da, bu yüzden cehennemden bir çukura yuvarlanmış olur.' (Buhari) Hal böyleyken Müslüman bir kimseyi öldürenin durumu nasıldır?

Kullara zulmetmekten ve haklarını çiğnemekten sakın. 'Her günahın Allah tarafından bağışlanması umulur; ancak kafir olarak ölen adamın ve bir de kasten bir mümini öldüren kimsenin günahı affedilmez.' (Müsned)"

Muhalifler arasında birlik çağrısı

El Kaide merkezi açıklamanın sonunda, Suriye'de muhalif gruplar arasında bir birliğin oluşması temennisinde bulundu:

"Allah’ım! Müslümanların kalplerini, saflarını birleştir. Aralarını ıslah et. Fitnelerden uzak tut onları. Kelimelerini cem et. Düşmanın hilesini onlardan def et.”

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.