ABD'de büyük kentlerde evsizlik problemi artışta

ABD'de büyük kentlerde evsizlik problemi artışta

California’daki Los Angeles İlçesi’nde evsiz sayısı yüzde 23 oranında arttı.

Amerika’daki evsiz sayısı, 2015-2016 yılları arasında yüzde 3 oranında azaldı. Ancak 13 eyalette ve başkent Washington’da evsiz sayısında artış kaydedildi. Bu eyaletlerden biri de California. California’daki Los Angeles İlçesi’nde evsiz sayısı yüzde 23 oranında arttı. Californialı seçmenler evsizlikle mücadele için satış vergisinin yürürlüğe girmesine onay verdi. Ancak çok sayıda Californialı, satış vergisinden çok daha fazlasının yapılması gerektiğine inanıyor.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre, Los Angeles’ta evsizliğin izlerine her yerde rastlanıyor. Destiny Prescott, evsizliğin ne demek olduğunu çok iyi bilenlerden: ”Bir arabanın içinde ya da plajda uyuyordum.”

Evsizliğin nedenlerinden biri, yoksulluk oranının yüksek olduğu bölgelerde kiralık konut arzının kısıtlı olması: ”Ekonomi güçlendikçe kira piyasasındaki alım gücü artıyor. Kiralar artınca alım gücü azalıyor. Los Angeles’ta kiralar 100’er, 200’er dolar yükseliyor. Oysa kimsenin aldığı maaş bu oranları yakalamaya yetmiyor.”

Los Angeles’taki sahil semti Venice’te evsizlerin kurduğu kamplarla birkaç milyon dolarlık malikaneler yanyana varlıklarını sürdürüyor: ”Semt sakinleri, arka bahçelerinin evsizler tarafından tuvalet olarak kullanılmasından şikayetçi. Yerel yönetim, hem yardıma muhtaç evsizlere hem de buraya yatırım yapan semt sakinlerine daha çok hizmet vermeli.”

Los Angeles ve başka kentlerde benimsenen projelerden biri, ”Önce Barınma.” Proje çerçevesinde evsizler, zorunlu ebeveynlik derslerine katılma ya da uyuşturucu bağımlısı olmama gibi şartlara bakmaksızın kalıcı konutlara yerleştiriliyor.

Destiny Prescott ve kızı, PATH Gramercy adlı konut programından yararlanmış: ”Kendi evimizdeyiz. Kapımızı kilitleyeceğimiz, anahtarı bizde olan bir evimiz var. Harika bir duygu bu.”

Los Angeles kent yönetimi, yeni konut inşasına ve mevcut binaların evsizler için kalıcı konuta dönüştürülmesine yoğunlaşarak projeyi genişletmeyi amaçlıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.