'Erdoğan Almanya’yla hayati ilişkileri tehlikeye Atıyor'

'Erdoğan Almanya’yla hayati ilişkileri tehlikeye Atıyor'

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayati ve çok uzun geçmişe dayanan Ankara-Berlin ilişkilerini riske attığını söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayati ve çok uzun geçmişe dayanan Ankara-Berlin ilişkilerini riske attığını söyledi.

Schaeuble, “Erdoğan asırlık ortaklığı tehlikeye atıyor” dedi.

Bild gazetesinde yayınlanan demecinde Schaeuble, “Bizi birbirimize bağlayan bu kadar çok şey varken bunun olması dramatik. Ama kendimize şantaj yapılmasına izin veremeyiz” diye konuştu.

Merkel’in parlamentodaki muhafazakar bloğunun başkanı Volker Kauder da, “Beni endişelendiren şu; diğer NATO üyelerinin ziyaretine yasak getiren bir NATO üyesine sahibiz. Bu durum hoş görülemez ve Türkiye’ye net biçimde ‘böyle devam edemez’ demeliyiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği müzakereleri ya da gümrük birliğini yenileme konularının Türkiye’ye baskı anlamında önemli olduğunu belirten Kauder, Türkiye’nin önemli ekonomik sorunları olduğunu da söyledi.

Alman Parlamentosu savunma komisyonu başkanı Wolfgang Hellmich de Die Welt’e yaptığı açıklamada, hükümetin net bir tavır takınıp, Ağustos sonuna kadar Türkiye’ye zaman vermesi ve ardından da bir karar alınması gerektiğini vurguladı.

Almanya silahlı kuvvetleri tarihsel nedenlerden ötürü parlamentonun kontrolü altında ve Berlin parlamenterlerin Türkiye’deki askerlerini ziyaret etmesine izin verilmesini istiyor. Türkiye’nin İncirlik’teki Alman askerlerinin ziyaretine izin vermemesi nedeniyle üsteki Alman askerleri Ürdün’e nakledildi.

Türkiye gerilimi düşürmek için Alman şirketlerin terörizmi desteklediği yönünde bir soruşturmanın olmadığını belirtti.

Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tobias Plate, “Türk İçişleri Bakanı Alman firmalarına karşı Almanya’da ya da Türkiye’de bir soruşturmanın olmadığını söyledi” dedi. Plate, Ankara’nın Interpol yoluyla yaklaşık 700 firmadan oluşan bir liste sunmasının iletişim probleminden kaynaklandığını da belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Almanya’nın iş dünyası gazetesi Handelsblatt’a konuştu. Şimşek, Alman şirketlerinin hoş karşılandığını ve endişe etmelerine gerek olmadığını kaydetti.

Şimşek, “Alman iş dünyasını ve Alman şirketlerini temin ederim ki terörizme kaynak sağladıkları gerekçesiyle açılmış bir soruşturma yoktur” dedi.

Kaynak: VOA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.