Taliban halktan nasıl bu kadar çok destekçi topluyor?

Taliban halktan nasıl bu kadar çok destekçi topluyor?

Afganistan'da halkın Taliban'a yönelik günden güne artan desteği farklı nedenlerden kaynaklanıyor.

Afganistan'da etkinliğini her geçen gün pekiştiren Taliban'a yönelik halk desteği de oldukça fazla. Sivil halktan, Taliban'ın kontrolünde yaşamayı isteyen kişilerin sayısının oranı yüksek.

Halkın İslam hukukuna uygun ve hızlı yargılama isteğiyle bu bölgelerde yaşamı tercih ettiği bilinmekteydi. Bölgeden gelen son haberlere göre halkın Taliban'a yönelik desteği yalnızca dini nedenlerden kaynaklanmıyor.

Bölgeden kaynakların ifadesine göre Taliban bu yıl Badğis vilayetindeki fıstık tarlalarını koruma görevini üstlendi ve bu dönemde bölgedeki mahsülde ciddi bir artış yaşandı.

İfade edilene göre bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fıstık tarımı, Kabil hükümeti yetkililerinin fiilleri sebebiyle ciddi darbe almıştı. Geçtiğimiz yıllarda bölgedeki hükümet yetkilileri ve askeri yetkililerin fıstık hasadının ciddi bir bölümüne el koyuyor olduğu belirtiliyordu.

Bu yıl ise Taliban'ın bölgede kontrol noktaları kurduğu ve fıstık ekili arazilerin güvenliğini sağlamak için bölgeye kuvvetlerini konuşlandırdığı ifade edildi. Taliban'ın açıklamalarına göre hükümet birlikleri bölgeye girmeye çalışmasına, hatta bu amaçla Herat'tan bölgeye bir konvoy göndermesine rağmen başarılı olamadı.

Bölgede geçtiğimiz ay yapılan hasat sonrası geçmişe oranla çok daha fazla ürün elde edildi. Bu sayede bölge halkı da Taliban da kar elde etti.

Bu ve benzeri olaylar, Kabil hükümetinin halka yönelik baskıları nedeniyle halk desteğinin Taliban yönüne kaymasına zemin hazırlıyor. Ülkede savaş tüm hızıyla sürerken Taliban halk ile ilişkisini geliştirmek için bu gibi hamlelerde bulunmaya devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.