Kim Jong Un: Füzelerimiz tüm Amerika'yı hedef alacak güçte

Kim Jong Un: Füzelerimiz tüm Amerika'yı hedef alacak güçte

Kuzey Kore Lideri son gerçekleştirilen füze denemesi sonrası, geliştirdikleri füzelerin Amerika üzerindeki her noktayı vurabileceğini öne sürdü.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, Cuma günü yapılan füze denemesi sonrası, füzelerinin, Amerika’nın anakarasında bulunan tüm noktaları hedef alabilecek menzil kapasitesine sahip olduğu iddiasında bulundu.

Kuzey Kore’nin Cuma günü yaptığı denemeyi Çin kınarken Japonya, Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin nükleer hedeflerini durdurmak amacıyla yeni bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı için beraber çalışacaklarını belirtti.

Kuzey Kore nükleer füze denemelerini Kim Jong Un'un liderliği döneminde artırdı ve Cuma günü yapılan füze denemesi, ülkenin bu ay içinde yaptığı ikinci deneme oldu.

Kore Merkezi Haber Ajansı’na göre, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim, denemenin "Amerika’ya ciddi bir uyarı verme amaçlı" olduğunu söyleyerek, füze denemesinden övünçle bahsetti. Kim ayrıca denemenin, Amerika’nın tüm anakarasının, ülkenin saldırı menzili dahilinde olduğunu onayladığını da ekledi.

Kuzey Kore’nin füze denemesine cevap olarak, ABD ve Güney Kore, Güney Kore karasularında füze atışı tatbikatı yaptı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kuzey Kore’nin füze denemesi için "lakayıt ve tehlikeli bir adım" denildi ve ülkeyi daha da fazla izole edeceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca şu sözler yer aldı: “Amerika, ülkenin güvenliği ve bölgedeki müttefiklerini korumak amacıyla gerekli tüm adımları atacaktır.”

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da, Kuzey Kore’nin füze denemesinin, birden fazla BM Güvenlik Konseyi kararının çok açık ihlali olduğunu söyledi.

Tillerson ayrıca, Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze geliştirmesinde en fazla yardım eden Çin ve Rusya’nın da, bölgesel ve küresel çapta yaşanmaya başlayan istikrarsızlığın önemli sorumluluğunu taşıdığını belirtti.

Bir ayda iki deneme

Kuzey Kore bu ay 4 Temmuz’da da füze denemesi yapmıştı.

Aybaşındaki füze atışı, ülkenin başkenti Pyongyang’dan yapılırken, Pentagon, Cuma günü füzenin, Kuzey Kore’nin kuzeyindeki Mupyong-ni’den yapıldığını belirtti.

Washington ve Seul’deki uzmanlar, füzenin havada 40-45 dakika kaldığını, dikey olarak 3 bin kilometre havalandığını ve yatay olarak bin kilometre yol kat ettikten sonra, Japonya’nın ikinci en büyük adası Hokkaido’nun yaklaşık 160 kilometre batısında suya düştüğünü belirtiyor.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, füze denemesinin, ülkesi için ciddi ve oldukça gerçek bir tehdit olduğunu söyledi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.