Trump'ın Afganistan çıkmazı: Neden 17 yıldır buradayız?

Trump'ın Afganistan çıkmazı: Neden 17 yıldır buradayız?

ABD'nin Afganistan'da tüm harcamalarına ve çabalarına rağmen bir zafer kazanmasının mümkün olmadığı ifade ediliyor.

Analiz | Mepa News

Taliban Afganistan'da ilerleyişe devam ederek birçok bölgeyi kontrol altına alırken, ABD'nin yeni Afganistan stratejisi henüz netlik kazanmış değil.

ABD ordusu, Trump'ın göreve geldiği günden itibaren ülkedeki askerlerinin sayısını artırmayı planlamaktaydı. Hatta Donald Trump, bu konuya dair gerekli yetkileri de vermiş bulunmaktaydı. Ancak bu karar henüz fiiliyata geçmiş değil.

ABD başkanı Trump'ın "Neden 17 yıldır buradayız?" sorusunu sesli şekilde sormaya başladığı ve ülkedeki tüm askerleri çekebileceği konuşuluyor.

Afganistan'ın birçok bölgesinde, muharip birliklerin çekilmesinin ardından Kabil hükümeti güvenlik güçlerinin cephe hatlarını tutmakta oldukça zorlandığı görüldü. Ancak Afganistan'daki savaş öyle bir noktaya gelmiş durumda ki, verilecek her karar aynı kapıya çıkıyor: Taliban'ın yükselişi...

NATO misyonu sona erebilir

Ülkeden tüm ABD birlikleri çekilirse bu NATO misyonunun da sona yaklaşacağı anlamına geliyor. Böylesi bir hamlenin ardından Taliban'ın kısa bir sürede ülkede kontrolü ele alacağı düşünülüyor.

Kabil hükümeti yetkilileri "tüm gençleri öldürseler bile bir sonraki nesil Taliban'a katılır. Taliban direnişinde artık bir intikam boyutu da var" ifadesiyle durumu açıklıyorlar.

"Gerilla, kaybetmezse kazanır"

Afganistan ABD'nin en uzun savaşı haline gelmiş durumda. Ancak artık Batılı uzmanlar da şu fikir üzerinde neredeyse görüş birliğine varmış halde: ABD Afganistan'da savaşı kazanamayacak. Varılan bu kanı, gayri nizami savaş ile ilgili söylenen şu meşhur özdeyişi temel alıyor: "Düzenli ordu kazanamıyorsa kaybeder, gerilla kaybetmezse kazanır."

Batı basınını Afganistan'daki savaş ile ilgili en çok umutsuzluğa sevkeden bölge ise Hilmend. Ülkenin güneyinde yer alan ilde Taliban, il merkezi ve bazı ilçe merkezleri dışında neredeyse tüm bölgeleri kontrol altında tutuyor. ABD ve İngiltere birliklerinin bölgeyi Taliban'dan ele geçirmek için düzenlediği operasyonlara ve verdiği kayıplara rağmen bölge yeniden Taliban eline geçmiş durumda.

Halk desteği

2010 yılında yerel güçler, ABD ve İngiltere'nin ortak operasyonlarına sahne olan bölgeler, bu saldırıların üzerinden henüz 10 yıl geçmeden neredeyse tamamen Taliban kontrolünde girmiş vaziyette. Merce'de büyük oranda kontrolü elinde bulunduran Taliban Musa Kale'yi yönetiyor, Hilmend'in merkezi Leşkergah'ta ise valiliği vurabilecek kadar merkeze yakın.

Taliban'ın savaş taktiği uzun ve kapsamlı savaşlar değil. El yapımı patlayıcılar, pusular, küçük çaplı silahlı saldırılarla devam eden savaşta Taliban'ın bir yerleşim merkezini ele geçirmesi için bölgedeki tüm birliklerle bu noktaya yürümesi yeterli geliyor. Birçok bölge ABD hava desteği sayesinde Kabil hükümetinin elinde kalabiliyor.

Bölgede her iki kuvvet de birbirine ihtiyaç duyuyor. Kabil hükümetinin dış yardım olmadan ayakta kalması mümkün değilekn yabancı güçler de yerel kuvvetler olmadan operasyonlar düzenleyemiyor.

Kabil hükümeti askeri yetkililerinin ifadesine göre Taliban askeri başarısının yanında halkla iyi ilşkiler kurarak sempatiyi artırma konusunda da oldukça başarılı. Bölgede Taliban'a bağlı mahkemeler halk tarafından tercih ediliyor. Sadece Hilmend'de Taliban'a bağlı yaklaşık 2 bin medrese olduğu belirtiliyor. Dış destekten mahrum kalan Kabil hükümeti güçleri, halkın da desteğini kazanan Taliban karşısında büyük bir çöküş yaşıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.