Kolombiya'da FARC İle Kesin Ateşkes Sağlandı

Kolombiya'da FARC İle Kesin Ateşkes Sağlandı

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında iki taraflı ve kesin bir ateşkes ilan edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Taraflar arasında varılan uzlaşma, Küba'nın başkenti Havana'da bir basın toplantısıyla duyuruldu. Uzlaşma, süresiz ateşkes ve gerillanın belirli bir takvim kapsamında silah bırakmasını öngörüyor. 

Bugün Havana'da düzenlenecek ateşkes imza törenine Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, FARC lideri Rodrigo Londoño, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve bazı Latin Amerika ülkelerinin liderleri katılacak. Devlet Başkanı Santos, "Bir rüya gerçek oluyor" açıklamasında bulundu. 

'Savaşın sonunun başlangıcı'

DW'nin haberine göre; Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo Bustos, "ateşkesin Kolombiya'daki savaşın sonunun başlangıcı olduğunu" söyledi. Bustos, "FARC silahlı faaliyetlerine son verecek, bir siyasi harekete dönüşecek" dedi. 

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, "Umarım bu Amerika kıtasındaki son silahlı çatışma olur" dedi. Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet de ateşkes için varılan uzlaşmayı "Latin Amerika için tarihi olay" sözleriyle değerlendirdi.

1960'lı yıllardan bu yana solcu gerillalar, hükümet güçleri ve sağcı paramiliter gruplar arasında devam eden çatışmalarda yaklaşık 220 bin kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi ise evinden oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.