İran Rusya'ya gizlice silah sevkediyor

İran Rusya'ya gizlice silah sevkediyor

Welt am Sonntag, Lazkiye hava üssüne inan İran uçağı olduğu iddia edilen uçağın fotoğrafını yayınladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin yaptırımlarına rağmen İran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ağır silah sistemlerinin sevkiyatı ve servisinin yasaklayan 2231 sayılı kararını çiğneyerek Rusya’ya bazı ağır silahların parçalarını sevk ettiği iddia edildi. 

 

QHA'in Alman Welt am Sonntag gazetesine (Die Welt gazetesinin Pazar günü eki) atıfla bildirdiğine göre, Haziran ayında İran’a ait iki uçağın Rusya’nın Suriye’deki ana hava üssü Lazkiye’de iniş yaptı. Uçaklarda, daha sonra Rusya’ya ulaştırmak üzere ağır silahların parçalarının nakledildiği belirtildi.

 

Sonradan ağır silahların parçaları kamyonlarla Akdeniz’deki Tartus limanına getirildi ve 13 Ağustos tarihinde İran’ın silah parçalarının “Sparta III” adlı Rus gemide Novorossiysk şehrine getirildiği anlatıldı.

Bununla birlikte Welt am Sonntag, Lazkiye hava üssüne inan İran uçağı olduğu iddia edilen uçağın fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafın çekildiği tarih bilinmiyor.

 

Rusya’dan yalanlama

 

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Welt am Sonntag gazetesinin İran’ın Birleşmiş Milletlerin (BM) kararlarını çiğneyerek Suriye üzerinden bakım için Rusya’ya bazı ağır silahların parçalarını gönderdiğine yönelik iddialarını yalanladı.

 

Konu ile ilgili Rus gazetecilere konuşan Klintseviç, İran'ın Rusya'ya bakım için askeri teçhizat göndermesine ihtiyaç olmadığını, Rusya'nın zamanında bu konuda İranlı uzmanlara eğitim verdiğini savundu.

 

Klintseviç, "Rusya İran'a çok sayıda askeri teçhizat sevk etti ve bu teçhizatın tabii ki bakım ve onarıma ihtiyacı var. Rusya aynı zamanda söz konusu çalışmaları yapabilecek İranlı uzmanlara eğitim verdi. Bu eğitim, silah teslimatlarıyla ilgili anlaşmalarda öngörülmüştü" şeklinde konuştu.

 

Rus senatör, İranlı uzmanların uluslararası normlara tamamen uygun bir şekilde eğitildiklerini de ileri sürdü.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.