ABD, Keşmirli direniş grubu Hizbul Mücahidin'i terör listesine aldı

ABD, Keşmirli direniş grubu Hizbul Mücahidin'i terör listesine aldı

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Keşmirli direniş grubu Hizbul Mücahidin'in "Yabancı Terörist Organizasyonlar" listesine alındığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü yayınladığı açıklamayla Keşmir'de Hindistan yönetimine karşı savaşan Hizbul Mücahidin'i terör listesine aldığını duyurdu. Grubun lideri Seyid Selahaddin de kısa bir süre önce ABD'nin terör listesine girmişti.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada direniş grubunun Keşmir'deki faaliyetleri vurgulanırken grubun Afganistan'da ABD güçlerine karşı savaşan bölgesel gruplarla bağlantılarına değinilmedi. Birçok saldırıdan sorumlu tutulan grubun 2014 yılının Nisan ayında Keşmir'de gerçekleştirilen ve 17 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı üstlendiği hatırlatıldı.

Keşmir'deki en eski direniş gruplarından biri

1989 yılında kurulan Hizbul Mücahidin, Hindistan kontrolündeki Keşmir'de silahlı mücadele yürüten en büyük ve en eski direniş gruplarından biri. Grubun, Afganistan, Pakistan ve Hindistan'da faaliyet gösteren birçok silahlı grupla bağlantıları olduğuna inanılıyor. Hizbul Mücahidin saldırılarının hedefi olan Hindistan ve bazı ABD'li yetkililer ise grubun Pakistan istihbaratından destek aldığını ve ülke içerisindeki faaliyetlerini herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan yürüttüğünü savunuyor.

Hizbul Mücahidin lideri Seyid Selahaddin de 27 Haziran'da ABD Başkanı Donald Trump ve Hindistan Başbakanı Narenda Modi arasındaki görüşmenin ardından terör listesine alınmıştı.

Hizbul Mücahidin lideri Seyid Selahaddin basının sorularını yanıtlıyor

"Terörist olarak adlandırılmak umrumuzda değil"

Selahaddin, Hizbul Mücahidin liderliğinin yanısıra Hindistan kontrolündeki Keşmir'de faaliyet gösteren Birleşik Cihat Konseyi'nin başkanlığını da yürütüyor. Keşmir'deki Hindistan kurumlarını hedef alan Birleşik Cihat Konseyi'nde Hizbul Mücahidin'in yanısıra Leşker-i Taybe ve Ceyş-i Muhammed gibi ABD'nin terör listesindeki gruplar da yer alıyor. Hindistan yönetimi Konsey'in Pakistan tarafından desteklendiğini öne sürüyor.

2012 yılında Ravalpindi'de düzenlenen bir konferansta konuşan Hizbul Mücahidin lideri Selahaddin "ABD ve İsrail komplolarına karşı savaştıklarını" söylemişti. Seyid Selahaddin "Pakistan, ABD-İsrail ortaklığının hedefinde. Savaşçılarımız, Pakistan'ın coğrafi sınırlarının, iç güvenliğinin ve İslami kimliğinin tehlikede olduğu bir dönemde ülkeyi savunuyor. Terörist olarak adlandırılmamız umuruzda değil. Afganistan ve Keşmir'de ABD ve müttefiklerine karşı savaştığımız için terörist olarak anılmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.