Türkiye ve İran arasındaki buzlar eriyor

Türkiye ve İran arasındaki buzlar eriyor

Son gelişmeler, 'Türkiye ve İran ilişkilerinde yeni bir sayfa mı açılıyor?' sorusunu akıllara getirdi.

İran Silahlı Kuvvetleri Komutanı Muhammed Bakıri, bu hafta başında Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar’ı ziyaret etti.

1979 İran Devrimi’nden bu yana ilk kez bir İran Silahlı Kuvvetler Komutanı’nın Türkiye’ye gelmesi, iki ülkenin son dönemdeki yakınlaşmasının kanıtı olarak görülüyor.

Euronews'in aktardığına göre Uluslararası İlişkiler Uzmanı Galip Dalay, iki ülkenin arasındaki buzların erimesinin bölgedeki ortak hedef ve istekleri olduğunu belirtiyor:

“Türkiye ve İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İsrail ve Ürdün’ün liderliğinde yeni bölgesel bir düzenin ortaya çıkmasını istemiyor. Ortadoğu’da ulus devletlerin bölünmesini istemiyorlar. Çünkü her iki ülkede de oldukça önemli Kürt nüfuslar mevcut. Irak Kürtlerinin referandumu her iki ülkeyi de endişelendiriyor.”

İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Muhammed Bakıri, Türkiye ziyaretinden sonra İran medyasına yaptığı açıklamada iki ülkenin terörle mücadelede istihbarat paylaşımı ve operasyonel işbirliği yapacağını ifade etti.

Öte yandan, ziyaretin Türkiye-İran sınırına yapılacak yaklaşık 144 kilometrelik duvarın inşaatına başlanmasından birkaç gün sonra gerçekleşmesi de dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.