"ABD Müttefikleri Arasındaki Çatışma IŞİD'le Savaşı Gölgeliyor"

"ABD Müttefikleri Arasındaki Çatışma IŞİD'le Savaşı Gölgeliyor"

Son dönemde ABD'nin desteğini alan bazı ÖSO grupları ve YPG arasındaki gerilim gittikçe tırmanıyor.

ÖSO bayrağı altında savaşan Suriyeli Araplar ve YPG arasında gittikçe büyüyen bir mücadele olduğu belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 12 Haziran tarihinde Halep'te bir ÖSO unsurunun, YPG mevzilerine ABD menşeili anti-tank silahı olan TOW atışı gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Bu olay, ÖSO tarafından YPG'ye karşı gerçekleştirilen ilk TOW saldırısıydı. 

ÖSO ve YPG arasındaki güvensizlik

Her iki tarafın da savaşta kendi öncelikleri var; ÖSO, Beşar Esed'i iktidardan düşürmeye çalışırken, YPG de kontrolü altındaki bölgelerdeki etkinliğini geliştirme ve sağlamlaştırma peşinde. İki taraf da diğerine karşı düşmanları ile iş birliği yapmak suçlamasında bulunuyor ve aralarında güvensizlik hakim. PYD ve onun askeri kolu olan YPG, IŞİD'e karşı etkin bir güç olarak savaşırken Muhalifler, PYD'nin cihat yanlısı gruplardan ele geçirdiği bölgelerde kalmasını kabul etmiyor. Muhalifler, PYD'nin bu bölgelerde kendisine güvenilmeyen bir yapı olduğunu belirtiyorlar ve Irak'ta Sünni bölgeleri ele geçiren Şii gruplar ile paralellik kuruyorlar. 

ABD kırılgan durumun farkında

ABD, durumun hassasiyetinin son derece farkında. Üst düzey bir ABD'li yetkili, giderek daha fazla Arap'ın Suriye Demokratik Güçleri'ne katıldığını ifade ediyor. Örneğin Membiç'teki savaşa katılan savaşçıların büyük çoğunluğu, oralı gençlerden oluşuyor ve şehrin kontrolünün de yerel güçlere verilmesi düşünülüyor. Üst düzey yetkili, kimin kontrol hakkında sahip olacağı konusunda çok fazla güvensizlik bulunduğunu ve kendilerinin bu durumun farkında olduğunu belirtiyor. 


Menbiç'te YPG ile birlikte savaşan Arap SDG savaşçıları

Kuzey Halep'teki muhalif gruplardan biri olan Şam Cephesi'nin politik büro şefi, PYD ile ÖSO arasında giderek daha derinleşen bir ayrılık yaşandığını belirtiyor. Eğer acilen politik bir çözüm gerçekleşmezse YPG ile ÖSO devrimcilerinin bir çatışmaya girebileceğini belirtiyor. YPG sözcüsü Redur Halil de örgütlerinin ÖSO gruplarına karşı savaşmak için silahlanmadıklarını belirtiyor ancak, "Eğer bir savaş isterlerse kesinlikle kaybederler." ifadesini kullanıyor. 

ABD tarafından desteklenen grupların birbirine karşı savaşması da, IŞİD'e karşı biraraya gelen koalisyon güçlerinin yürüttüğü operasyonları olumsuz etkileyecek görülüyor. 

ABD ve YPG yakınlaşmasının arka planı

YPG (Halk Koruma Birlikleri), PKK (Kürdistan İşçi Partisi) yapılanmasının Suriye kolu olan ve Abdullah Öcalan'ı lider olarak gördüğünü kuruluş metninde ortaya koyan PYD (Demokratik Birlik Partisi)'nin askeri kanadını oluşturuyor. YPG, ortak çıkarlar dolayısıyla Suriye'de ABD ile askeri ve siyasi bir yakınlık tesis etmiş durumda. Ortak çıkarların yanısıra grubun seküler-laik yapısı da grubu ABD için daha tercih edilir bir konuma yükseltiyor. Milliyetçi güdülerle kurulan YPG'nin kara gücü olarak savaşma istekliliği de, ABD liderliğinde uluslararası koalisyon için bulunmaz bir fırsat olarak görülüyor.

Hangi ÖSO?

ÖSO, rejim ordusundan ayrışarak kurulan muhalif birlikler için kullanılan genel bir adlandırma niteliği taşıyor ve kurumsal bir yapıyı temsil etmiyor. Suriye'de, Ahrar el Şam, Nusra Cephesi, Ecnaduşşam, Ceyşul İslam, Ensaruddin vs. gibi İslami tandaslı gruplar dışındaki yapılara genel olarak ÖSO (Ceyş'ul Hur) deniyor. ÖSO arasında, YPG ile ittifak kurarak Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adı altında birleşen grupların yanısıra Halep şehir merkezi ve kırsalında YPG'ye karşı savaşan gruplar da bulunuyor. 

5 yıl önce başladığından bu güne Suriye savaşında hala sonuç gözükmüyor ve savaş dünyanın en büyük mültesi krizine sebep olmuş durumda. 

Kaynak: Mepa News ve Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.