Lübnan'da IŞİD'e karşı ABD-İran koordinasyonu

Lübnan'da IŞİD'e karşı ABD-İran koordinasyonu

ABD destekli Lübnan ordusu ülkenin doğusundaki bölgede IŞİD'e karşı başlattığı operasyonda Hizbullah güçleriyle ortak hareket ediyor.

ABD tarafından desteklenen Lübnan ordusu iki gün önce ülkenin doğusundaki Ra's Baalkbek, El-Fakiha ve El-Kaa kasabalarının bulundouğu dağlık bölgedeki IŞİD mevzilerine yönelik operasyon başlattı.

Lübnan ordusu sözcüsü Nezih Cureyc operasyonun ilk gününde yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan çatışmalarda 20 IŞİD'linin öldürüldüğünü, çatışmalarda 1'i ağır olmak üzere 10 Lübnan askerinin de yaralandığını ifade etti.

Lübnan Ordusu ve Hizbullah koordinasyonu

Operasyonun başladığı ilk günlerden bu yana Lübnan'ın doğusunda IŞİD'in mevzilendiği bölgelere yapılan topçu atışları da dahil olmak üzere bölgede Lübnan ordu güçleri ve İran'ın desteklediği Hizbullah milislerinin koordineli olarak hareket ettiği ifade ediliyor.

Nitekim cephe hattından aktarılan görüntülerde de ABD destekli Lübnan ordu güçleri ile İran'ın güdümündeki Hizbullah milislerinin aynı safta savaştığı görülmekte. Lübnan'ın doğusunda IŞİD'e karşı başlatılan operasyon sırasında kaydedildiği ifade edilen görüntü, Lübnan ordu güçleri ile Hizbullah milislerinin belli bir koordinasyon içinde olduğu gösteriyor.


Sağda: Lübnan Ordusu'na ait zırhlı personel taşıyıcı Solda: Hizbullah'a ait tank

Lübnan ordu kaynakları operasyonun Hizbullah ve Suriye rejimi ile koordineli olarak yapılmadığını açıklamış, Lübnan'daki bazı yerel medya organları ise bunu yalanlamıştı.

Lübnanlı siyasilerin bir kısmı da Lübnan ordusunun Hizbullah ve Suriye rejimiyle ortak operasyon düzenlemesine sert bir şekilde karşı çıkıyor.

"Lübnan Ordusu ve Hizbullah güçlerinden 100 ölü"

Öte yandan operasyonun ikinci gününde IŞİD'e bağlı Amak Ajansı tarafından yapılan açıklama, Lübnan ordusu ve Hizbullah'ın başlattığı saldırının ilk gününde her iki taraftan da toplam 100'e yakın kişinin öldürüldüğü ileri sürüldü.

Amak Ajansı'nın yaptığı açıklamaya göre operasyonun ilk gününde Lübnan ordu güçleri ve Hizbullah milislerine yönelik bomba yüklü araç saldırısı da düzenlendi. 

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın da yakından takip ettiği operasyon, askeri kaynakların aktardığına göre, ABD destekli Lübnan ordusunun şimdiye kadar silahlı gruplara karşı düzenlediği "en zorlu savaş" olarak değerlendiriliyor. Ayrıca Lübnan Ordusu'nun koordineli olarak hareket ettiği Hizbullah Hareketi, ABD'nin "terör örgütleri listesi"nde bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.