BM'den 'Yasak Silah Kullanmayın' Uyarısı

BM'den 'Yasak Silah Kullanmayın' Uyarısı

BM, Suriye'de savaşan devlet ve gruplardan "yasak silah" kullanmaktan kaçınmaları uyarısında bulundu.

BM, Rusya'nın Suriye'de "yangın bombası" kullandığı iddiaları üzerine, çatışan tüm ülke ve gruplardan yasaklanan silahları kullanmaktan kaçınmalarını istedi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, basın toplantısında, Rusya'nın Suriye'de yangın bombası kullandığına ilişkin Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Başkanı Riyad Hicab'ın Genel Sekreter'e hitaben yazdığı mektuba ilişkin bilgi verdi.

Hicab'ın mektubunun Genel Sekreterlik tarafından incelenmekte olduğunu kaydeden Haq, "Halep'te yangın bombası kullanıldığı bilgilerinden kaygı duyuyoruz." dedi.

Bu bilgileri teyit etme konumunda olmadıklarını hatırlatan Haq, "Konvansiyonel Silah Sözleşmesi'nin 3. protokolü, sivillerin yaşadığı bölgelere havadan yangın bombası atılmasını yasaklamaktadır. Suriye'de taraf olan tüm ülke ve gruplardan yasaklanmış silahları kullanmaktan kaçınmalarını bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de Esed rejimine destek vermek amacıyla saldırılarına başlayan Rusya'nın, birçok yasaklı madde ve bomba kullandığı tespit edilmişti. Suriye'de sivil yerlerşim yerlerine de saldırılar düzenleyen Rusya'nın şimdiye kadar, fosfor, misket, sarin, napalm ve vakum bombası kullandığı iddia edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.