DHA'dan 'taciz' provokasyonu: Suriyeli sığınmacıları yine hedef gösterdiler

DHA'dan 'taciz' provokasyonu: Suriyeli sığınmacıları yine hedef gösterdiler

Alacak verecek kavgasının taciz nedeniyle çıktığı haberleri Konya'nın Karapınar ilçesinde büyük bir linç olayının fitilini ateşledi.

Konya'nın Karapınar İlçesi'nde, Suriyeli bir grup ve yerli birkaç kişi arasında çıkan silahlı kavgada Suriye uyruklu 2 kişi hayatını kaybetti.

Olay, 21 Ağustos gecesi sıralarında Fatih Mahallesi Seçilmiş Sokak'ta meydana geldi. 

Kavga sırasında evinden av tüfeğini alan Mehmet Ertunç, Suriyeli iki kişinin üzerine ateş açtı. Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan Mustafa El Muhammed ile Hüseyin El Muhammed, ambulansla kaldırıldıkları Karapınar Devlet Hastanesi'nde hayatlarını kaybetmişlerdi.

Taciz provokasyonu 

Yaralı arkadaşları ve akrabaları için hastaneye akın eden Suriyeliler, taciz söylentisi nedeniyle hastane önünde toplanan kalabalığın saldırısına uğradı.

Olayı provoke etmek isteyen bir grup kişinin de ilçe dışından bölgeye geldiği aktarıldı. İlçeyi terketmek zorunda kalan yaklaşık 50 aile, otobüslerle Konya il merkezine taşındı. Parklarda ve okullarda konaklamak zorunda kalan Suriyeliler, yastıksız ve örtüsüz bir şekilde günlerce geceledi.  Yaklaşık 400 kişi, yerli halkın çabaları sonucu başka bölgelere nakledildi. Duyarlı bölge halkı AFAD'ın yeterli yardımda bulunmamasından şikayetçi oldu.

Doğan Haber Ajansı (DHA), inanılmaz bir provokasyona imza atarak söz konusu kavganın Suriyelilerin genç bir kızı taciz etmesi nedeniyle çıktığını duyurdu. Yapılan dezenformasyon ilçedeki tansiyonun daha da artmasına neden oldu. Oysa ki kavganın sebebinin iki taraf arasındaki alacak-verecek anlaşmazlığı olduğu ortaya çıktı.

DHA, Suriyeli sığınmacılara karşı provokasyon ve ayrımcı ifadeler içeren haberleri nedeniyle birçok skandala karıştı. Sakarya'da 9 aylık hamile olan Suriyeli bir kadının tecavüze uğrayarak katledilmesi olayında DHA'nın 'öldürülen Suriyeli kadının güzelliği ile dikkat çektiği' vurgusunda bulunması büyük tepki çekmişti.

Suriyeli çalışanına parasını ödemedi

İlçe sakinlerinin aktardığına göre silahlı kavgaya dönüşen olay şu şekilde gerçekleşti:

"21 Ağustos 2017 akşamı Karapınarlı birkaç kişiyle ve Suriyeli iki-üç kişi arasında bir tartışma yaşandu. Çalıştığı halde parasını alamayan Suriyeli ile parayı vermeyen Karapınarlı arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü ve Karapınarlı silahla iki Suriyeliyi vurdu. Biri (8 çocuk babası) olay yerinde öldü diğeri ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Gece başlayan gruplaşma ve kavga işaretleri üzerine ilçeye çevik kuvvet geldi. Bu olay sabah saatlerinde (22 Ağustos 2017) taciz iddiasıyla kamuoyuna özellikle sosyal medyadan duyuruldu. Suriyeliler genç kızı taciz etmişler, abisi de onları vurmuş olarak sosyal medyada provakasyon başladı.


Gün boyu özellikle Facebook üzerinden belli adreslerden olay tahrik edildi ve Suriyeliler hedef haline getirildi. Bu arada gün boyu akşam saat 21.30’da ilçe meydanında buluşma çağrıları yapıldı. Özellikle şiddet eğilimli 150-200 kişilik bir grup akşam meydanda toplandı ve Suriyelilerin ilçeden çıkartılması için sloganlar attı. Suriyelileri öldüren kişinin babası (Karapınar’ın belası olan pavyonun müdavimlerinden) ise meydanda bulunan polis aracına çıkarak öfkeli kalabalığa hitap eder, onları kışkırtır. Bu sahne birçok kişi tarafından Facebook'tan canlı yayın olarak verildi. Olay yerine ilçe kaymakamı geldi ve gerek polis aracı üzerinde konuşan katilin babasına ve gerek topluluğa “Suriyelilerin ilçeden çıkartılacağı” sözünü verdi ve dağılmalarını söyledi. Grup dağıldı. Ancak önceden planlanmış vaziyette ilçede farklı yerlerde oturan Suriyelilerin evleri taşlandı, camları kırıldı, erkekleri dövüldü. Birçok Suriyeli kan revan içinde hastaneye kaldırıldı. (Bu olayların hastane acilinde ve kamera kayıtlarında kaydı vardır) Kadın ve çocuklar dehşet ve korku içinde kaldılar. Kimileri komşularına sığındı. Çarşıda Suriyelilere ait dükkanlar yakıldı, camları kırıldı.


Aynı gece ise kaymakamın talimatıyla tüm Suriyeliler (Toplam sayının 300 civarında olduğu belirtiliyor) kadın-çocuk demeden otobüslere bindirilir ve Konya ile Ereğli’ye götürüldü.

Ertesi sabah ise aynı grup sosyal medyada zafer çığlıkları atar “Karapınar temizlendi” manşetleri atarlar. Facebook üzerinden yayın yapan yerel medya önce işi körükler, ertesi sabah sağduyu çağrısı yapar. Sağduyu çağrısının sebebi ise hiçbir inisiyatif almadan 200 kişilik gruba boyun eğen kaymakamın kendilerini çağırarak sağduyu çağrısı yapın telkinidir. 


Bu olay başlı başına bir skandal ve vahim bir tablodur.


Söz konusu olay bir “ayrımcılıktır, ırkçılıktır ve provakasyon”dur. Karapınar’ın adı böyle bir olayla lekelenmiştir. İnsani, dini, ahlaki ve hukuki hangi açıdan bakılırsa bakılsın hiçbir şekilde izahı olmayan bu olay tüm yönleriyle araştırılmalı ve sorumlular hakkında gerekli adli-idari işlemler yapılmalıdır."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.