Suudi Arabistan yönetiminden muhaliflerine akıl almaz işkence

Suudi Arabistan yönetiminden muhaliflerine akıl almaz işkence

Suudi Arabistan'da rejim karşıtı fikirleri gerekçesiyle hapsedilen kişiler işkence ve insanlık dışı muameleyle karşı karşıya.

Suudi Arabistan'da binlerce kişi, Suud hanedanlığına karşı fikirleri sebebiyle hapsedilmiş durumda. Bu kişilerin çoğunluğunu da dini saiklerle "bu rejimin hak üzere olmadığını" ifade eden kişiler oluşturuyor. Hapse atılan kişiler arasında ülkenin önde gelen isimleri ve saygın din adamları da yer alıyor.

Özellikle 1990'lı yıllardan beri ülkede alevlenen gerginlik, 2000'li yıllarda yerini El Kaide ile Suudi Arabistan arasında yaşanan çatışmalara bırakmıştı. Ülkede El Kaide büyük saldırılar düzenlemiş, bombalı saldırılar ve suikastler Suudi Arabistan'da büyük yankı uyandırmış ve "rejim ile İslamcılar arasında" olduğu öne sürülen düşük yoğunluklu bir savaş patlak vermişti.

11 Eylül saldırılarından sonra Suudi Arabistan'ın Batı ve ABD ile günden güne artan işbirliği ve söz konusu çatışmalar, Suudi Arabistan'ın hapishaneleri rejim karşıtı fikirleri olan insanlarla doldurmasına yol açtı. Rejim muhalifliği, El Kaide ve daha sonra IŞİD mensupluğu iddiasıyla birçok kişi gözaltına alındı, işkence gördü ve hapsedildi. Suudi Arabistan rejiminin birçok gizli hapishanesi olduğu öne sürülüyor.

Rejim muhaliflerine göre hapishanelerdeki tutuklu sayısı 30 bin, Suudi Arabistan'a göre ise bu sayı 3 bini ancak buluyor. Kapasitesinin üzerinde dolu olan bu hapishanelerde mahkumlara kötü muamelede bulunulduğu ve ağır işkenceler edildiği biliniyor. Bu hapishanelerin mahkumları arasında Suudi Arabistanlı hadis alimi Süleyman Ulvan gibi isimler de yer alıyor.

2011 yılında Arap Baharı'nın Suudi Arabistan'da da yansımaları görüldü ve bu mahkumların serbest bırakılması için protestolar düzenlendi. Ancak söz konusu gösteriler sonuç vermediği gibi gösterileri gerçekleştiren çoğu kadın birçok kişi tutuklandı.

Suudi Arabistan'ın tutukladığı din adamlarından bazıları:

 

Suudi Arabistan'ın hapsettiği kişilerin akıbeti ise çoğu kez medyaya yansımıyor. İşkence ve kötü muameleye maruz kalan bu insanları bekleyen son ya hapishanede ölüm yahut işkenceler sonucu sakat kalma. Suudi Arabistan'ın hapse attığı kişilerden biri Salih Muhammed Ali Muhevves. Ebu Raid künyesiyle de bilinen tutuklunun Suudi Arabistan'da hapishanede 6 yıl geçirdiği belirtiliyor. İşkenceler sonucu felç kalan ve tutukluluk hayatı hastanede süren Salih Muhevves, tam 30 kilo kaybetmiş.

Konuşmakta ve hareket etmekte güçlük çeken Ebu Raid'in oldukça kötü bir vaziyette olduğu ve "kendisini izleyenlerin dua etmesi için yalvardığı" göze çarpıyor.

 

Suudi Arabistan'da bu muamelelerin yaygınlık kazandığı bilinse de rejime karşı ses çıkarmanın pek de mümkün olmaması halkı sessiz tutuyor. Ülkede yaşanan veliaht gerginliğinin yol açacağı bir güvenlik boşluğunda bu taleplerin artabileceği ve Suudi Arabistan'da rejime karşı tepkinin aniden artabileceği ifade ediliyor.

İşkenceyi İngiltere'den öğreniyorlar

Reprieve isimli insan hakları örgütüne dayandırılan bilgiye göre, ülkedeki İslami muhalif kesimlere karşı sert uygulamalarıyla tanınan Suudi Arabistan polisi, İngiltere ve Galler’deki polis okullarında gözaltı teknikleriyle ilgili eğitim alıyor.  İngiliz yetkililerin de öğretilen tekniklerin işkence olarak kullanılabileceğinin bilincinde olduğu aktarıldı. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.