Taliban liderinden bayram mesajı: ABD çekilmeden 'barış' yok

Taliban liderinden bayram mesajı: ABD çekilmeden 'barış' yok

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade Kurban Bayramı sebebiyle bir mesaj yayınladı.

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade geçtiğimiz gün yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle yazılı olarak bir bayram mesajı yayınladı. Mesajında özelde Afganistan genelde ise tüm dünyadaki Müslümanların bayramını tebrik eden Ahundzade, yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi konusuna vurgu yaptı.

"Çatışmaların sona ermesi için yabancı güçler çekilmeli"

Taliban lideri Afganistan'daki çatışma ortamının sona ermesinin yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi ile doğru orantılı olduğunu ifade ederken, Afganistan'daki çatışma ortamının başka bir şekilde çözüme kavuşturulamayacağını vurguladı.

"Barış yolunda en büyük engel yabancı güçler"

Ahundzade bayram mesajında yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi gerektiğini vurgularken, barış yolundaki en büyük engelin Afganistan'ı işgal eden yabancı güçler olduğunu ifade etti.

"İşgalcilerden kurtulacağız"

ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilmemesi durumunda onlardan kurtulmayı başaracaklarını ileri süren Taliban lideri, ülkenin tamamını kontrol altına alabilecek potansiyele sahip olduklarını ifade etti.

"Afganistan'ın yarısını kontrol ediyoruz"

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, bayram açıklamasında Taliban güçlerinin ülkenin yarısını kontrol altında tuttuğunu ifade etti. Ahundzade, Taliban savaşçılarına ülkede düzenlenen operasyonlarda sivillerin can güvenliği konusunda yüksek hassasiyet göstermeleri gerektiğini de belirtti.

Afgan yatırımcılara mesaj

Bayram mesajında Afganistan'daki yatırımcılara da seslenen Ahundzade, Afganların yurt dışında çalışmak için yabancı ülkelere gitmesinin önüne geçilmesi gerektiğini vurgularken, ülkedeki yatırımcılara Taliban kontrolündeki bölgelere güven içinde yatırım yapabileceklerini söyledi.

Afganistan'ın yeniden imarı konusunda da mesajlar veren Ahundzade, ülkeyi kendi topraklarından yeniden inşa edeceklerini vurguladı.

"Yatırım yapanların güvenliği için özel birim kurduk"

Afganistan'da yatırım yapacak olan uluslararası yardım kuruluşları ve şirketlerin Taliban kontrolündeki bölgelerde güvende olacaklarını belirten Ahundzade, yol, köprü, eğitim ve sağlık merkezleri gibi yerlerin inşası konusunda Taliban'ın yatırım yapacak olan kurumların güvenliğini sağlamak için özel bir birim kurduğunu ifade etti.

Taliban yapılanması 2001 yılında gerçekleşen ABD işgali sonrasıda ülkedeki birçok yabancı devletin askeri güçlerine karşı savaş veriyor. Geçen 16 yıl boyunca her sene bahar ayında operasyonlar başlatan Taliban, her geçen sene ülkedeki kontrol alanını biraz daha genişletmiş durumda.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.