Ortadoğu'da beş çocuktan biri acil yardıma muhtaç

Ortadoğu'da beş çocuktan biri acil yardıma muhtaç

Savaşların sebep olduğu insani felaketler Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da milyonlarca çocuğu acil yardıma muhtaç durumda bırakıyor.

UNICEF tarafından yayınlanan yeni raporlara göre, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan savaşlar nedeniyle her beş çocuktan biri acil insani yardıma muhtaç durumda hayatını sürdürüyor.

Suriye'de 12 milyon çocuk mülteci

Ortadoğu'da yaşanan savaşların sebep olduğu yıkımın en canlı örneği Suriye'de 12 milyon çocuk ülke içinde ve dışında mülteci durumunda ve insani yardıma muhtaç halde. Suriye'nin komşusu Irak'ta da uzun yıllardır süren savaşın son perdesinde, IŞİD ve Bağdat hükümeti güçleri arasında süren çatışmalar neticesinde beş milyon çocuk temiz su, sağlık bakımı ve güvenli yaşam koşullarından mahrum durumda.

"Çatışmalar çocuklardan çocukluklarını çalıyor"

UNICEF'in bölgesel direktörü Geert Cappelaere "çatışmalar milyonlarca kız ve erkek çocuktan çocukluğunu çalmayı sürdürüyor" ifadesini kullandı ve ekledi: "Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki çocuklar, hiç kimsenin şahit olmaması gereken emsalsiz şiddet düzeylerinden geçiyor. Eğer şiddet ve savaşlar devam ederse sonuç, sadece bölge için değil, dünyanın tümü için aşırı bir ihtiyaç hali olacak." Cappelaere "dünya liderleri, bu kız ve erkek çocukları ve onların geleceği için bu şiddete son vermek üzere daha fazla şey yapmalı" şeklinde konuştu.

Yemen'de çocuklar koleranın pençesinde

Savaşların vurduğu coğrafyalarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor. Altyapıların tamamen tahrip olduğu, hastane ve su kaynaklarının ulaşılamaz hale geldiği, milyonlarca insanın zor şartlarda mülteci olmak durumunda kaldığı bu coğrafyaların biri de Yemen. Su kaynaklarının erişilemez hale gelmesi ve sağlık hizmetinin neredeyse sıfıra indiği ülkede kolera ve ishal salgınları nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Bunların önemli bir kısmını da çocuklar oluşturuyor.

Gazze'de 1 milyon çocuk kötü koşullarda yaşıyor

Geçtiğimiz hafta, Save the Children (Çocukları Kurtar) adlı kuruluş da, Gazze'de 1 milyon çocuğun oldukça kötü koşullarda yaşadığını açıklamıştı. Bölgede elektrik günde sadece birkaç saat verilebiliyor, bu sebeple de su arıtma tesisleri ve hastaneler gibi birçok önemli merkezin işleyişinde sıkıntılar yaşanıyor. İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşuna göre Gazze'deki su kaynaklarının yüzde 90'ından fazlası insani tüketim için fazla kirli.

Söz konusu koşulların sebep olduğu psikolojik travma Yemen'den Suriye'ye, Filistin'den Pakistan'a milyonlarca çocuğun hayatını ve geleceğini oldukça olumsuz etkilerken, bu savaşların yakın bir zamanda sona ermesi muhtemel görünmüyor.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.