Türkiye'deki Özbek mültecilerden yardım çağrısı: Ölüme gönderiliyoruz

Türkiye'deki Özbek mültecilerden yardım çağrısı: Ölüme gönderiliyoruz

Özbekistan uyruklu 8 kişinin sınırdışı edilme işlemlerinin başlatılması üzerine aktivistler uygulamanın durdurulması için yetkililere çağrı yaptı.

Pazar günü Abdullah ve Ömer isimli Özbek uyruklu iki mültecinin yaklaşık 5 aydır tutuldukları Yabancılar Şubesi'nden Özbekistan'a gönderildiği duyuruldu. 5 yıldır İstanbul'da yaşadığı öğrenilen iki mültecinin yakınları mültecilerin Atatürk Havalimanı'na götürülmeden önce darp edildiğini ve Özbekistan'da haklarında idam kararı bulunduğunu belirtti. 

Yaklaşık 5 aydır Aydın Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Özbek uyruklu Abdullah ve Ömer'in Türkiye'de herhangi bir terör soruşturmasına dahil olmadığına dikkat çeken aktivistler mültecileri Özbekistan'a iade etmenin 'ölümle eşdeğer' olduğunu bildiriyor. 

Özbekistan'a sınırdışı edilen Ömer isimli mültecinin eşi ve çocuklarının da uzun süredir Kırklareli Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğu, her an sınırdışı işlemlerinin başlatılabileceği öğrenildi.

Öte yandan Salı günü 8 Özbek mültecinin daha sınırdışı edilmek üzere Aydın'dan İstanbul ve İzmir'e getirildiği bildirildi. Sınırdışı işlemleri başlatılan mültecilerden birinin eşi Türkiye halkı ve yetkililere seslenerek yardım istedi.

 

İşkence iddiaları

İzmir, Muğla ve Aydın Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan 6 Özbek vatandaşın ‘Özbek’ olduğunu itiraf ettirmek için işkenceye maruz bırakıldığı savunulurken, söz konusu kişilerin kimlik tespiti için fotoğraflarının çekilerek Orta Asya Devletlerine gönderildiği öne sürülüyor.

İddiaya göre 8 saat boyunca devam eden dayak ve kötü muamelenin ardından ‘Özbek’ oldukları kabul ettirilen vatandaşlar insan hakları örgütlerinin girişimlerini boşa çıkarmak için apar topar ülkelerine teslim edildi.

İnsan hakları örgütleri kampanya başlattı

Salı günü sınırdışı edilmek üzere 8 Özbek mültecinin daha Aydın'dan İstanbul ve İzmir'e getirilmesi üzerine aktivistler ve insan hakları örgütleri uygulamanın durdurulması için kampanya başlattı.

Mültecileri haklarında idam kararı bulunan Özbekistan'a göndermenin 'ölümle eşdeğer' olduğunu bildiren aktivistler, sosyal medya da "Mülteciler Ölüme Gönderilmesin" sloganıyla yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.

Özbek mültecilere baskı

Yılbaşı gecesi Reina adlı gece kulübüne yönelik IŞİD saldırısını gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov’un Özbek olması nedeniyle Türkiye’deki Özbek mültecilere yönelik baskının arttığını belirten sığınmacılar kendilerini farklı uyruklarda tanıtmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Hatay Geri Gönderme Merkezi'nde de yaklaşık olarak 70 Doğu Türkistanlı ve 20 Özbek mültecinin sınırdışı edilmek üzere aylardır bekletildiği bildirildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.