'Suudi Arabistan Yemen'de savaş suçu işliyor'

'Suudi Arabistan Yemen'de savaş suçu işliyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklamada Suudi Arabistan, Yemen'de savaş suçu işlemekle itham edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun Haziran ayından bu yana Yemen'de düzenlediği hava saldırılarında birçok kez sivillere yönelik saldırılar düzenlediğini açıkladı.

En az 5 ihlal

Örgüt tarafından yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Haziran ayından bu yana Yemen'de İran destekli Husilerin kontrolü altındaki bölgelere yönelik düzenlediği hava saldırılarında en az 5 kez "yasal olmayan" hava akını düzenlendi. Düzenlenen hava akınlarında sivil yerleşim birimlerinin hedef alındığı bilgisi aktarıldı.

26'sı çocuk 39 sivil öldü

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Haziran ayından başlayarak iki ay içinde düzenlediği hava saldırılarında 26'sı çocuk 39 sivilin yaşamını yitirdiği ifade edilirken, hava saldırılarının düzenlendiği bölgelerin sivil halkın yerleşim gösterdiği alanlar olduğu belirtildi. 

"Bu suçları işleyenlerden hesap sorulmalı"

Suudi Arabistan koalisyonunun Yemen'de işlediği savaş suçları ile ilgili soruşturma başlatılması yönünde çağrıda bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sara Whitson, bu suçları işleyenlerden hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

1 yılda en az 785 çocuk öldü

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu Mart 2015'den bu yana İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelere yönelik hava ve kara saldırıları düzenliyor.

Hava saldırılarında hedef alınan yerler arasında evler, marketler, hastaneler, okullar ve camilerin de olduğu belirtilirken. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliğinin 2016 yıllık raporunda, Yemen'de en az 785 çocuğun öldürüldüğü, 1168 çocuğun da yaralandığı, bunların en az yüzde 60'nın Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından düzenlenen saldırılarda gerçekleştiği kaydedildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.