Suudi Arabistan'daki tutuklamalar taht değişiminin bir işareti mi?

Suudi Arabistan'daki tutuklamalar taht değişiminin bir işareti mi?

Suudi Arabistan'da, toplumun önde gelen isimlerine karşı geçen hafta başlatılan tutuklama dalgası genişleyerek devam ediyor.

Suudi Arabistan'da toplumun öne çıkan isimlerine karşı tutuklamalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İslamcı muhalefeti hedef alan tutuklamaların kapsamının genişletilmesi ülkede taht değişikliği yaşanacağının işareti olarak yorumlandı.

Sosyal medyada çok sayıda takipçisi olmasıyla bilinen, ülkenin en tanınmış toplumsal figürlerinden girişimci İssam el Zamel ve daha önce tutuklanan ilim adamı Selman el Avde'nin kardeşi ünlü tarihçi Dr. Halid el Avde'nin de tutuklananlar arasında olduğu bildirildi.

Suudi Arabistan yönetiminin son iki günde tutukladığı ilim adamları

Ayrıca Suudi gazeteci Cemal Hashucci'nin de sosyal medyada Müslüman Kardeşleri savunan görüşleri nedeniyle el-Hayat gazetesindeki yazılarına son verildi. Suudi el-Hayat gazetesinin Kraliyet ailesi üyelerinin sahipliğinde olduğu biliniyor.

Tutuklamalarla ilgili olarak herhangi neden gösterilmezken devlete ait medya kuruluşları tutuklama haberlerini sözlü olarak doğruladı. Kraliyet ailesine yakın kaynaklar ise tutuklama kararlarının "olumlu" karşılandığını aktardı.

İslamcı muhalefet hedef alınmıştı

Geçtiğimiz haftasonu ülkenin tanınmış İslamcı muhaliflerinden Selman el Avde ve Avad el Karni'nin tutuklandığı bildirilmişti. Tutuklanan iki ilim adamı 90'lı yıllarda kurulan, Müslüman Kardeşler çizgisindeki Sahve (İslami Uyanış) hareketinin en önemli liderlerindendi. Suudi hükümetine yönelik eleştirileriyle tanınan ilim adamlarının aradan geçen yılların ardından uzun süredir yönetimi hedef almadığı biliniyordu.

Taht değişikliği işareti mi?

Tutuklama dalgası Suudi aktivistlerin 15 Eylül Cuma günü protesto gösterisi düzenlenmesi çağrısının ardından başlatıldı. Suudi hükümetinden bazı konularda toplumsal taleplerde bulunan aktivistler kendilerine 15 Eylül Hareketi ismini veriyor.

Öte yandan birçok gözlemci, toplumun öne çıkan isimlerine karşı başlatılan baskı politikasının ülkede taht değişikliği yaşanabileceğinin işareti olarak değerlendirdi. Kral Selman'ın Veliaht Prens Muhammed bin Selman lehine yönetimden çekileceği iddialarıyla aynı döneme rastlayan tutuklama dalgası, ortaya çıkması muhtemel muhalefeti susturma girişimi şeklinde algılandı.

Kaynak: Mepa News

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.