Tahriru'ş Şam'dan 'Astana' açıklaması: Esed rejimi, Rusya ve İran'la hiçbir şekilde uzlaşmayacağız

Tahriru'ş Şam'dan 'Astana' açıklaması: Esed rejimi, Rusya ve İran'la hiçbir şekilde uzlaşmayacağız

Tahriru'ş Şam, Astana görüşmelerinin devrimin hedeflerini gerçekleştirmediğini belirterek toplantıda alınan kararları tanımayacaklarını bildirdi.

Tahriru'ş Şam Heyeti'nin Medya İlişkileri Sorumlusu İmamuddin Mucahid, Kazakistan'ın başkenti Astana'da devam eden görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Görüşmelerin, devrimin hedeflerini gerçekleştirmediğini ifade eden Mucahid, sürecin sonunda kurtarılmış bölgelerin Esed rejimine geri iade edilmesinin planlandığını belirtti.

Görevlendirilmemelerine rağmen görüşmelere katılan kişilerin Suriye halkını temsil etme yetkisi olmadığını bildiren Tahriru'ş Şam yetkilisi "Astana toplantısında şehitlerin kanlarının zayi edildiğini, esirlere ve zorla göç ettirilenlere vefasızca davranıldığını görmekteyiz" dedi. Görüşmelere yönelik eleştirilerini dile getiren muhalif lider sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu toplantı, insanların başlatmış oldukları, kanlarını sundukları ve canlarını feda ettikleri devrimin hedeflerini gerçekleştirmediği gibi, aksine savaşı dondurmayı ve -ateşkes ile başlayıp bölgelerin yeniden Beşşar yönetimine iade edilmesiyle sonlanacak olan- birkaç aşamayla Beşşar rejimiyle konumun eşitlenmesini hedeflemektedir."

'Cihat ve devrim yolunu sürdüreceğiz'

Türkiye, Rusya ve İran arasında Kazakistan'ın başkenti Astana'da altıncısı düzenlenen görüşmelerde İdlib'te 'çatışmasızlık bölgesi' oluşturulması ve garantör ülkelerin her birinin İdlib'e 500 gözlemci göndermesine karar verilmişti.

Görüşmelerde alınan kararları tanımayacaklarını ifade eden Tahriru'ş Şam Heyeti Medya Sorumlusu, "Allah’ın yardımı ile zafer gelene kadar cihad ve devrim yolunu sürdüreceğiz. Beşşar rejimi ve mücrim müttefikleri Rusya ve İran ile hiçbir uzlaşmamız olmayacaktır." şeklinde konuştu.

Muhalif gruplara eleştiri

Astana sürecinin, tutukluların serbest bırakılması ve yardımların bölgeye ulaşması gibi hedeflerle başlatıldığını hatırlatan İmamuddin Mucahid, şimdiye kadar bu vaatlerden hiçbirinin gerçekleşmediğini dile getirdi.

Toplantıya katılan grupları eleştiren muhalif yetkili, grupların ilk başta bu vaatler nedeniyle 'boyun eğdiklerini' ancak gelinen noktada Rusya'nın, devrimi destekleyen devletleri yanına çekmekte başarı sağlayarak, grupları Esad’ın kalmasını sağlayacak ve varlığını kabul etmeyenlere karşı savaşılacak bir zemine çektiğini savundu. Konuya ilişkin olarak sözlerini şu ifadeleri kullandı:

"Toplantıya katılan grupların, Rus delegenin, ‘Esad rejimine karşı savaşan herkese karşı savaşılmasını’ belirten açıklamalarını kabul etmelerini şiddetle yadırgıyoruz. Ve bu devrimci grupların Rus uçaklarının yanında Esad’ın ve yönetim nizamının kalmasını reddedenlere karşı savaşmalarından korkuyoruz."

Tahriru'ş Şam Heyeti, Astana görüşmelerinin devrimin hedeflerini gerçekleştirmekten çok uzak olduğunu belirterek mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.